Ne pregătim de o furtună în IT -ul din Cluj? Firmele disponibilizează oamenii cu salarii mari


Piața IT din Cluj-napoca este cea mai mare din România, după București, iar salariile mari și numărul crescut de angajați începe să dăuneze acestui ecosistem.

Se pare că încă o firmă ar urma să renunțe la angajați în această perioadă, conform unor informații din piața IT. Ar fi vorba de compania Yopeso, care are în jur de 100 de angajați la filiala din România. Contactați de Economedia, reprezentanții companiei nu au negat informațiile, dar au transmis că nu vor să comenteze.

Există informații similare și despre compania Endava și Magneti Marelli. De asemenea, recent Telenav anunța închiderea sediului de la Cluj, iar reprezentanți din piața muncii confirmă că mai multe firme din domeniul care are cei mai mulți angajați la Cluj au redus personalul și cei din domeniu vorbesc despre încetinirea proiectelor. 

O companie multinațională cu peste 200 de angajați români concediază circa 10% din oameni, aparținând de birourile din Cluj și Chișinău, anunța pe rețelele sociale consultantul Doru Șupeală.

Firma Yopeso România din Cluj-Napoca a fost înființată în 2005 și, potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor, firma a închis anul 2022 cu o cifră de afaceri de 24,64 milioane de lei, cu un profit de 982.299 de lei. 

Compania Endava ar urma să renunțe la programatorii care nu au proiecte active. ”Au fost discutii despre exit doar cu oameni care au bench mare, probleme de performanță, juniori cu sub 1 an experiență luați anul trecut și puțin probabil să găsească proiecte”, a scris un utilizator pe platforma Reddit. Endava are peste 3.500 de angajați în România.

Doru Șupeală: ”Ne pregătim de o furtună în IT?”

Eu cred că a cam început, chiar de prin ianuarie și că turbulențele vor continua cel puțin până anul viitor.

Într-un fel, este o reașezare firească, după o etapă de creștere accelerată și de multe ori inconștientă, în care au existat foarte multe excese. Vine o fază de reglare și de resetare a jocului. 

Companiile mediocre și profesioniștii cu mentalitate de mercenar, vânători de venituri uriașe, vor avea cel mai mult de suferit. ceea ce nu e deloc rău, se face un pic de dreptate.

Vom vedea și tăieri de salarii? Eu cred că da. 

Poate că nu tăieri directe, operate de firme, dar vom vedea scăderi de venituri, mai ales în cazul celor care au ajuns la salarii foarte mari, iar acum sunt disponibilizați sau lăsați să plece și care nu vor obține, în noile angajamente, sumele pe care le-au primit sau visat înainte”, a comentat consultantul Doru Șupeală.

Telnav a închis filiala de la Cluj, încă din luna mai

Mai multe companii IT din Cluj se pregătesc de disponibilizări însemnate. Deja s-a confirmat că Telenav va concedia 170 de oameni din luna iunie, iar lista se pare că este mai lungă.

Știrea despre închiderea biroului Telenav de la Cluj a fost confirmată, peste 170 de angajați sunt disponibilizați de la final de iunie, primind câteva compensații. 

Vestea proastă este că nu va fi singura știre de acest fel pe care o vom auzi în această perioadă.

Încă două companii IT cu vechime pe piața din Cluj (multinaționale din outsourcing, una are sediul în The Office) se pregătesc să anunțe decizii identice.

Iar o altă multinațională IT de dimensiuni mari (sediul din Cluj e lângă Iulius Mall) a trecut deja la concedieri în masă, disponibilizările afectând deja zeci de angajați care erau de câteva luni pe bench (nu aveau proiecte plătite de clienți la care să lucreze).

Vin vremuri grele pentru multă lume. Dar e prima dată când industria software este prima afectată de așteptata recesiune.

Vom auzi multe vești (g)rele în perioada următoare. Capul sus, minte pozitivă și curaj tuturor”, a transmis Doru Șupeală, consultant de marketing, management și business.

Acesta a fost primul care a anunțat închiderea birourilor Telenav.

Cei de la Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) Cluj spun că încă informaticienii sunt absorbiți de piață și că nu ajung pe lista șomerilor. 

Comentarii Facebook