Ne așteaptă o iarnă grea! Facturi şi de 10 ori mai mari, fără plafonare. Guvernanții vor să renunţe la actuala schemă de plafonare


Urmează poate cea mai grea iarnă din ultimii 60 de ani pentru Europa. Am putea plăti facturi şi de zece ori mai mari în perioada următoare. Guvernul vrea să renunţe la actuala schemă de plafonare, după ce şi-a dat seama că bugetul nu poate susţine toate aceste plăţi.

Până în septembrie coaliţia de guvernare va trebui să vină cu noi măsuri. E posibil ca doar persoanele vulnerabile să fie ajutate să-şi plătească in continuare facturile. Sumele date furnizorilor din energie sunt tot mai mari, aşa că, până în septembrie, Guvernul ar trebui să vină cu un set de măsuri clare pentru piaţa energiei.

Sunt disponibile trei tipuri mari de intervenţii. O intervenţie este cea legată de posibilitatea reglementării pieţei. A doua ar fi de corecţie a legii de plafonare, astfel încât să se reducă numărul de consumatori. A treia ar fi o intervenţie de tip mixt, în care s-ar putea repune în vânzare cantităţi de energie care sunt deja contractate.", explică Corneliu Bodea, Centrul Român de Energie, pentru Observator.

Plafonarea fie dispare, fie va fi doar pentru unii. Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedinte ANRE: "Să se acorde consumatorilor casnici, pentru familiile care au dificultăţi în plata facturilor."

Cât despre companii...Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedinte ANRE: "Aceste scheme să se adreseze acelor companii în cazul cărora costurile cu energia sau gazele depăşesc un anumit prag." În prezent, ajungem să dăm şi 30% din venitul nostru pe facturi. 

Comentarii Facebook