Ministerul Investițiilor, dat în judecată de FACIAS! Fundația cere desecretizarea documentelor relevante din PNRR


Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a dat în judecată Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) și cere în instanță publicarea tuturor documentelor relevante din PNRR, inclusiv anexele ținute la secret.

Demersul vine după refuzurile repetate ale Ministerului de a face publice documentele. 

FACIAS a aflat că atât corespondența între partea română, reprezentată de MIPE și Comisia Europeană, dar și documentele aferente procedurii de elaborare a PNRR au fost clasificate ca “secret de stat” deși conțin informații despre măsurile economice și sociale ce vor afecta pe toți românii.

FACIAS a explicat prin cererea de chemare în judecată faptul că prin secretizarea acestor documente se încalcă chiar una dintre reformele propuse prin PNRR, respectiv cea privind transparența decizională.

Mai mult decât atât, având în vedere că PNNR a fost deja aprobat în 2021, care poate fi motivul ca documentele care au stat la baza acestuia să fie în continuare secretizate?", transmite FACIAS.

În mod cert secretizarea documentelor a fost făcută pentru a ascunde „concesii” făcute de România, crede FACIAS.

În acest context absurd, apare întrebarea legitimă, ce are de ascuns MIPE? Ce concesii au fost făcute partenerilor europeni de a fost necesar să fie ascunse de ochii românilor. De asemenea, ne întrebăm cum este posibilă secretizarea unor informații care privesc viitorul României, în condițiile în care cetățenii au dreptul să știe ceea ce urmează să le afecteze viața de zi cu zi? FACIAS consideră că a expus toate argumentele de ordin legal și moral pentru ca această acțiune să aibă ca rezultat desecretizarea acestor informații și are toată încrederea că instanța va obliga MIPE să respecte principiul transparenței decizionale în beneficiul cetățenilor", a punctat FACIAS.

Comentarii Facebook