Metrou Cluj - S-a stabilit suma pentru realizarea exproprierilor. 100% va urma un val de procese cu statul


Despăgubirile pentru lucrările de la Metroul clujean ajung la 56 de milioane de euro, fiind 500 de imobile ce trebuie expropriate.

Ministerul Transporturilor anunță că trebuie alocată suma de 283.182.098,36 lei pentru a expropria 486 imobile, în suprafață totală de 418.188 metri pătrați și construcții de 58.400 de metri pătrați.

Nota de fundamentare a hotărârii de guvern prin care va fi alocată această sumă precizează că traficul a crescut foarte mult în Cluj-Napoca, Florești, Apahida, Baciu, și e nevoie de această investiție. 

Suma pentru exproprieri este cea din grila notariale, dar acestea sunt de cele mai multe ori mult sub prețul pieței. Am putea asista la un val de procese, iar la final bugetul pentru exproprierile de la Metrou să ajungă la 200 - 300 de milioane de euro. 

În acest moment, uma alocată pentru metroul clujean, din PNRR, este de numai 300 de milioane de euro, în timp ce lucrările vor costa peste 2 miliarde de euro. De asemenea, mai este o condiție care face ca proiectul să pară neserios, lucrările trebuie terminate până la finele anului 2026. De ce spunem că pare nerealist? Păi, Primăria Cluj-Napoca nu a fost în stare să termine la timp banalul proiect de montare de dale din grant pe străile Kogălniceanu și Universității. Termenul de finalizare a fost schimbat de câteva ori, întârzierile fiind de aproape un an, în condițiile în care nu vorbim despre ceva proiect complict. 

Comentarii Facebook