Lira sterlină continuă să se prăbușească: Problemele de pe piața britanică, propagate la nivel mondial


Lira sterlină și euro au scăzut joi, 29 septembrie, iar dolarul american a recuperat o scădere recentă, asta după ce Banca Angliei și-a încetat operațiunile pe piața de obligațiuni.

Analiștii cred că ultimele evoluții au fost alimentate și de deciziile investitorilor care așteptau să afle rata inflației din Germania, cea mai mare economie a comunității europene.

Miercuri, 28 septembrie, lira sterlină s-a apreciat cel mai mult de la mijlocul lunii iunie, după ce Banca Angliei a anunțat un plan de cumpărare de obligațiuni de urgență pentru a sprijini o piață care a fost în cădere liberă odată cu moneda sa. În fața îndoielilor legate de managementul economic al Marii Britanii și perspectivele de creștere globală, lira sterlină a scăzut joi cu 1%, ajungând la 1,0776 dolari, asta în timp ce euro a coborât la 0,9642 dolari.  Scăderea lirei s-a produs și după ce premierul Liz Truss și-a apărat planul economic de reducere masivă a taxelor. 

Problemele de pe piața britanică, propagate la nivel mondial

Amploarea şi viteza vânzărilor de active britanice au zguduit pieţele mondiale, provocând îngrijorare cu privire la contagiune, în condiţiile în care haosul într-o economie dezvoltată majoră se adaugă neliniştii generate de creşterile bruşte ale ratelor dobânzilor, în Statele Unite şi în alte părţi ale lumii, transmite Reuters.

În urma prezentării, vineri, a unui mini buget al Marii Britanii, care a semnalat reduceri de impozite nefinanţate în valoare de 45 de miliarde de lire sterline, lira sterlină a scăzut la un minim record, în timp ce preţurile obligaţiunilor britanice au scăzut puternic.


Comentarii Facebook