Legumele româneşti, la preţ dublu faţă de anul 2022. Agricultorii vor primi mai puțini bani din partea Guvernului


Serele şi solariile au înverzit deja, iar femierii români spun că producţia e bună. În doar câteva săptămâni vom mânca salată de primăvară cu legume româneşti. Însă, totul s-a scumpit aşa că ceapa verde, ridichile şi salata vor costa aproape dublu faţă de anul trecut. 

Salata, roşiile şi ridichile pe care le găsim acum în pieţe şi supermarketuri sunt aduse din Grecia, Turcia sau Olanda. Fermierii cer autorităţilor să introducă mai multe legume în programele guvernamentale, scrie Observator.

​​Ministerul Agriculturii vrea să stimuleze producţia în sere şi anul acesta, însă dă mai puţini bani. Cei care cultivă roșii, spre exemplu, vor primi de la Guvern o subvenţie de 3.000 de euro pentru o suprafaţă de 1000 de metri pătraţi. Anul trecut primeau 4.000 de euro. 

Fermierii se plâng că vremea caldă nu i-a ajutat, ci a adus mai multe daune

Sorin Cristea cultivă ceapă verde, ridichi şi salată în solarii întinse pe 2.000 de metri pătraţi. În mai puţin de o lună legumele lui vor ajunge pe tarabele din pieţe. Fermierii se plâng că vremea caldă nu i-a ajutat, ba dimpotrivă.  

O să întâmpinăm anumite probleme cu dăunătorii care nu au murit că nu a fost îngheţ, nu am avut zăpadă cu irigarea la solarii. Şi la noi sunt cheltuieli foarte mari. Cu îngrăşământ, cu seminţe, cu folie, cu toată investiţia care este. Am cumpărat seminţele dublu faţă de acum un an. Turba s-a scumpit iar. La un palet de turbă acum un an am dat 15 milioane, acum este 20 de milioane. O să fie mai scump ca anul trecut pentru că e investiţia mai mare. Undeva la 20-25%", explică Sorin Cristea, legumicultor, pentru sursa citată.

Astfel trufandalele vor costa mai mult decât anul trecut. Dacă în primăvara trecută legătura de ceapă se vindea cu 1,5 lei, anul acesta vom scoate din buzunar cu 1 leu în plus. Şi ridichile îşi vor dubla preţul.  

Comentarii Facebook