Isărescu le-a spus parlamentarilor cum să reducă dobânzile: Trebuie să faceți asta


Guvernatorul Mugur Isărescu le-a spus parlamentarilor din Comisia Economică a Senatului ce trebuie să facă pentru a reduce dobânzile.

Sunt trei lucruri care puteți să le faceți: inflație mică, deficite mici, de la 2,5% din PIB la 1% și reducerea deficitului extern. Dacă deficitul bugetar poate fi micșorat de către Parlament („sunteți cu bugetul în față”, le-a spus Isărescu), micșorarea celui extern este de durată, căci privește exporturile - importurile, etc. ”Nu veți putea duce dobânda ROBOR în jos fără condițiile menționate”, a spus guvernatorul. 

Isărescu a respins și acuzele privind ecartul mare existent între dobânzile la depozite și cele la credite existent în România față de alte țări. Potrivit lui Daniel Cătălin Zamfir, dobânzile la depozite în România au o medie de 0,35%, inferioară celei europene, de 0,47%, în condițiile in care cea la credite ipotecare este 5,9% iar cea la credite de consum este de 44,9%. Pe lângă faptul că a respins cifrele, cel puțin cele referitoare la creditele de consum, guvernatorul BNR  a afirmat că nu au sens comparații făcute cu țări din zona Euro, cum e Spania, și nici măcar cu țări precum Ungaria sau Polonia unde inflația și deficitele sunt mai mici. ”Inflația este acum 3% dar a fost și 5%”, a spus Isărescu.

Comentarii Facebook