Isărescu, despre taxa de lăcomie: Ne-a mirat și pe noi trăsnaia asta


Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a atacat dur Guvernul și susțin că taxa pe lăcomie este o trăsnaie. 

Totodată, Isărescu a declarat că sunt pasaje din ordonanța de urgență care sunt greu de înțeles, astfel că necesită explicații din partea ministrul de Finanțe. 

"Principalul element de nemulțumire este că atunci când se ia o asemenea măsură, nu în toate țările, nu legat de ROBOR, asta e o inovație între ghilimele. Discuți cu industria bancară, nu la sfârșit de an vii cu o bomba de asta, greu de înțeles. Sunt părți din lege pe care greu le înțelegem. În mod normal, o asemenea OUG trebuia prezentată în consiliu național de stabilitatea macro economică. Ne-a luat prin surprindere trăsnaia de la finanțe. E o OUG care nu știi de unde să o apuci", este declarația lui Mugur Isărescu, conform realitatea.net.   

Consiliul de administraţie al BNR a decis în şedinţa de politică monetară de marți să menţină dobânda-cheie la 2,5%, având în vedere prognoza de tem­perare a inflaţiei în jurul nivelului de 3% şi încetinirea creş­terii economice, precum şi măsurile fiscale decise de guvern, care vizează şi băncile, anticipează majoritatea analiştilor.

Pentru întregul an 2019, unii analişti anticipează menţinerea dobânzii-cheie la 2,5%, în timp ce alţii văd posibilă cel mult o majorare a dobânzii până la 2,75%.

Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici a declarat în weekend că îl invită pe Mugur Isărescu, împreună cu preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, pentru a discuta cum se aplică taxa pe activele bancare. Teodorovici a lansat o serie de acuzaţii la adresa BNR, despre care spune că pune „presiuni agresive” pe bănci pentru a nu scădea ROBOR.

De când a apărut ordonanta de urgenţă, sunt presiune agresive din partea BNR către bănci pentru a nu se scădea ROBOR-ul. ROBOR-ul ţine de banca centrală”, a spus ministrul de Finanțe.

Comentarii Facebook