Inspecția Muncii a depistat 3.508 de nereguli la 2.453 de benzinării verificate. Amenzile par mari, dar nu i-au îngenunchiat


Controalele făcute de Inspecția Muncii, în perioada 10 – 16 martie 2022, la benzinăriile din toată țara s-au aplicat 2276 de sancțiuni, din care 1766 avertismente și 510 amenzi, în valoare totală de 2.210.400 lei.

Din totalul amenzilor, 185.000 lei pentru sancționarea a 11 cazuri de muncă nedeclarată. Pentru remedierea neconformităților constatate în domeniul relațiilor de muncă, au fost dispuse 1685 de măsuri, iar în domeniul securității și sănătății în muncă, au fost dispuse 1823 de măsuri, cu termene de îndeplinire precise. Inspectorii de muncă au dispus 6 sistări de echipamente de muncă și sistarea activității unui angajator.

Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat: ”Aglomerația excesivă creată la multe stații de distribuţie a carburanţilor auto a generat o serie de situații care au condus la amplificarea riscurilor de incendiu și explozie, cum ar fi folosirea de recipiente neconforme și manipularea necorespunzătoare, de către clienți, a pompelor de alimentare, în condițiile în care personalul angajat nu făcea față numărului sporit de clienți, fumatul în locuri nepermise. 

Ponderea avertismentelor față de amenzi este de peste trei ori mai mare, ceea ce demonstrează caracterul preventiv al acestei campanii, fapt subliniat și cu alte ocazii.

În domeniul relațiilor de muncă, cea mai gravă abatere este reprezentată de cele 11 situații de muncă nedeclarată. Dintre acestea, 8 persoane nu aveau contracte individuale de muncă încheiate, o persoană nu figura cu contractul de muncă transmis în Revisal și două persoane au fost identificate la muncă în afara programului de lucru declarat în contractul individual de muncă”.

Principalele deficiențe constatate în domeniul relațiilor de muncă sunt:

- nerespectarea prevederilor legale privind ținerea evidenței timpului de muncă la locul de muncă;

- neevidențierea orei de începere, respectiv de terminare a programului de muncă;

- lipsa copiei contractului individual de muncă la locul de muncă; 

- lipsa precizării în contractul individual de muncă cu timp parțial, a repartizării programului   de lucru; 

- lipsa precizarii desfășurării activității în ture; 

- neevidențierea  separată a sporurilor în statul de plată a salariilor;

- nerespectarea prevederilor legale privind timpul de muncă;

- nerespectarea prevederilor legale privind munca în zilele de rapaus săptămânal și de sărbătoare legală;

Comentarii Facebook