INS: Sunt anticipate majorări considerabile ale prețurilor în servicii și comerț cu amănuntul


Potrivit unui nou raport estimativ realizat de Institutul Național de Statistică, prețurile bunurilor și serviciilor din diferite domenii de activitate, vor crește considerabil în perioada ianuarie-martie.

Comerțul cu amanuntul ar fi cel mai afectat de scumpiri.

 În acest sector managerii societăţilor comerciale estimează creștere accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +45%).. Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra relativă stabilitate (sold conjunctural +3%). 

Construcţii Potrivit estimărilor din luna ianuarie 2024, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni scădere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural -12%). Managerii estimează scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -9%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creștere a acestora (sold conjunctural +32 %).

Este estimat că scumpiri vor avea loc și la servicii și în industria prelucrătoare. 

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creștere (sold conjunctural +17%). 

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creștere în următoarele trei luni (sold conjunctural +21%).


Comentarii Facebook