Influența cazinourilor asupra economiei locale: Ce sume a încasat statul român din taxe de la operatorii de jocuri de noroc
Jocurile de noroc sunt o putere a economiei mondiale, cu o creștere anuală spectaculoasă. Posibilitățile tehnologice din ce în ce mai avansate permit dezvoltarea de funcționalități tot mai diverse și mai atractive pentru gamblingul digital, ceea ce atrage utilizatori tot mai numeroși, aceștia fiind generatori de venituri. Cu un portofoliu de produse de calitate și foarte variate, cazinourile online reușesc să se situeze în topul domeniilor economice la nivel global.
Industria de gambling a cunoscut un avânt uimitor după anii 1990 când s-a dat startul cazinourilor online. Înainte să existe platformele digitale de jocuri de noroc, cazinourile fizice erau cele care dominau această industrie. Erau la mare căutare jocurile de masă și jocurile din cazinouri, în general, pariurile sportive și loteriile. Valoarea estimată a pieței de jocuri de noroc tradiționale era de aproximativ 200 de miliarde de dolari anual, în anii 1990, când abia începeau să apară primele cazinouri online.
În 2023, atât sectorul jocurilor de noroc fizice cât și cele online aveau o valoare aproximativă de 700 de miliarde de dolari. Din acest total, în jur de 80 de miliarde de dolari reprezentau doar segmentul jocurilor de noroc online. Pentru gamblingul online se estimează o creștere galopantă până la peste 210 miliarde de dolari în anul 2028.
Creșterea accelerată a sectorului online se datorează mai multor factori, dintre care cei mai importanți sunt apariția permanentă de noi tehnologii, accesul tot mai extins la internet și campaniile agresive de marketing. Acestea din urmă includ promoții precum bonus de bun venit, al cărui scop este atragerea de jucători noi prin oferirea de bani pentru a juca, în anumite condiții.
Industria jocurilor de noroc produce venituri foarte mari la nivel mondial, dar este și generatoare de locuri de muncă. Iată cât de important este rolul acestui sector pentru economia globală și locală:
Locurile de muncă și veniturile generate de către cazinouri
În
țările care au legalizat jocurile de noroc, s-a înregistrat o dezvoltare masivă
a acestei industrii, care nu doar că a adus venituri importante la bugetele
statelor, dar a și creat locuri de muncă.
În România, de exemplu, în anul 2023, statul a încasat în jur de 650 de milioane de euro din taxele pe care trebuie să le plătească operatorii de jocuri de noroc. Cifra de afaceri a companiilor, pe același an, a fost de aproximativ 2 miliarde de euro, iar profitul declarat s-a ridicat la 190 de milioane de euro.
În Macao, un centru etalon al jocurilor de noroc globale, conform datelor disponibile pentru anul 2024, veniturile înregistrate au fost de peste 28 de miliarde de dolari, mai mult cu aproape 25% față de anul 2023. Înainte de pandemia de COVID, veniturile din Macao depășeau 35 de miliarde de dolari anual.
În Las Vegas, cel mai renumit oraș când vine vorba de jocuri de noroc, veniturile din domeniu sunt mult mai mici decât cele generate de Macao. De exemplu, în 2019, înainte de pandemie, doar pe Las Vegas Strip au fost înregistrate venituri de 6.5 miliarde de dolari, iar în tot statul Las Vegas, în 2022, venituri de aproximativ 13 miliarde de dolari. După cum se observă, Macao a depășit demult Capitala Mondială a Jocurilor de Noroc.
La capitolul locuri de muncă, sectorul jocurilor de noroc are aproximativ 1,8 milioane de angajați peste tot în lume. În România, statisticile arată că în anul 2024, aproximativ 24 de mii de persoane erau angajate în această industrie. În Macao, un oraș care numără în jur de 380 de mii de locuitori, aproape 20% din populație era angajată în domeniul jocurilor de noroc, în 2024. Iar, în Las Vegas, în jur de 200 de mii de persoane lucrau în această industrie, înainte de pandemie.
Unul dintre cele mai frecvente joburi din industria jocurilor de noroc este cel de dealer/croupier. În SUA, salariul anual este de aproape 37 de mii de dolari, iar în România de aproximativ 45 de mii de lei pe an.
Un tehnician de aparate de sloturi câștigă în SUA în jur de 52 de mii de dolari anual, un manager de jocuri are un salariu anual de aproape 77 de mii de dolari, iar un contabil de cazinou până la 100 de mii de dolari anual.
În România, un pit boss câștigă în jur de 88 de mii de lei anual, iar un manager de cazinou are peste 100 de mii de lei pe an.
Cazuri în care cazinourile au transformat orașe întregi
Unele orașe au devenit faimoase în întreaga lume după ce s-au construit nenumărate cazinouri. Acele locuri nu au câștigat doar faimă ci și un nivel de trai mai ridicat pentru locuitori și dezvoltarea altor sectoare, cum ar fi turismul.
Las Vegas din statul Nevada, SUA, este cel mai relevant exemplu. Acest așezământ s-a transformat de la un mic oraș feroviar în deșert, Desert Town la Capitala Mondială a Divertismentului. Acest orășel a început să evolueze spre ceea ce știm astăzi în 1931 când statul Nevada a legalizat jocurile de noroc. Muncitorii care lucrau în zonă simțeau și nevoia de distracție astfel că au început să se construiască cazinouri, în special în perioada 1940 - 1950. Unul dintre cei mai celebri oameni care au dat startul unor cazinouri celebre este gangsterul Bugsy Siegel care a ridicat The Flamingo, punctul de pornire al celebrului Las Vegas Strip.
Las
Vegas are în prezent unele dintre cele mai mari resorturi de cazinouri din
lume, care atrag anual zeci de milioane de turiști, care nu sunt neapărat
iubitori ai jocurilor de noroc, ci mai degrabă curioși să experimenteze o
aventură în Sin City.
Orașul
Macao din China a depășit Las Vegas la capitolul venituri din gambling și și-a
câștigat titlul de Capitala Mondială a Jocurilor de Noroc, după ce China și-a
deschis granițele pentru investitorii străini, în anul 2002. În trecut, Macao
era cunoscut pentru pescuit, iar acum toată lumea asociază numele său cu
jocurile de noroc. Mai bine de 80% din economia acestui oraș este legată de
jocuri de cazino.
Monte Carlo din statul Monaco a ajuns un oraș bogat și celebru în toată lumea datorită jocurilor de noroc. În anii 1800, situația economică și financiară a orașului Monte Carlo era una proastă, dar prințesa Caroline de Monaco a venit cu o idee strălucită - construirea unui cazinou de lux pentru populația bogată din Europa. De aici la transformarea orașului într-un punct de atracție pentru bogații din toată lumea nu a fost decât un pas. Monte Carlo este extrem de atractiv în special datorită lipsei impozitelor pe venituri pentru rezidenți.
Singapore
a devenit un alt oraș puternic influențat de jocurile de noroc, după ce în anii
2000 s-a relaxat legislația din domeniu. La doar câțiva ani au apărut resorturi
celebre precum Marina Bay Sands (2005) și Resorts World Sentosa (2010).
Cazinourile aduc venituri de miliarde de dolari la economia locală.
Concluzie
Iată
că o legislație bine gândită și un control strict al pieței jocurilor de noroc
poate să schimbe radical orașe întregi, chiar țări.
1 Comentariu
.