Inflația în zona euro ar putea depăși de cinci ori obiectivul BCE. Economiștii spun că recesiunea e aproape inevitabilă


Riscul unei recesiuni în zona euro a atins cel mai ridicat nivel de după luna iulie 2020, p efondul înmulțirii îngrijorărilor că o criză energetică va conduce la o diminuare a activității economice în toiul iernii. 

Economiștii intervievați de Bloomberg estimează că există o probabilitate de 80% pentru două trimiestre consecutive de concentrație economică, în creștere față de 60% în sondajul precedent, potrivit Agerpres. Germaniea, cea mai mare economie a Europei și cea mai expusă țară la reducerea licrărilor de gaze, ar putea să se contracte încă din trimestrul al treilea. 

Gospodăriile şi companiile din Europa se pregătesc pentru posibilitatea raţionalizării energiei după ce Rusia a redus livrările de gaze spre regiune şi în paralel se luptă cu o inflaţie record şi alte blocaje de aprovizionare. Sondajele privind activitatea în sectorul de business arată că aceasta a început să se contracte încă din luna iulie şi există puţine semnale de îmbunătăţire pe termen scurt.

Respondenţii se aşteaptă ca BCE să oprească mai devreme ciclul său de majorare a costului creditului, după ce va majora dobânda de referinţă la un vârf de 2% până în luna februarie. Peste jumătate dintre respondenţi se aşteaptă la o majorare cu 75 de puncte de bază la următoarea reuniune de politică monetară a BCE din octombrie.

Economistul şef al BCE, Philip Lane, a declarat zilele trecute că cea mai mare majorare de dobândă din istoria instituţiei a fost una „adecvată”, şi a semnalat că viitoarele majorări este posibil să fie mai mici. În schimb, alţi oficiali BCE au declarat pentru Bloomberg că nu exclud o nouă majorare a costului creditului de 75 de puncte de bază.


Comentarii Facebook