Vineri 9 Decembrie

Industria zootehnică, lovită din plin de creșterile prețurilor la energie. Cât a ajuns să coste un ou provenit de la fermă


Materiile prime au ajuns să fie mai  scumpe decât produsele finale. De asta se lovesc fermierii, în contextul în care industria zoo-tehnică este grav afectată de scumpirile la electricitate.

Fermele au ajuns la limita sub-existenţei, iar mulți dintre producători nu cresc preţurile, de teamă să nu rămână cu alimentele nevândute. Singura fermă avicolă din Mehedinţi se află în satul Bistriţa, acolo unde scumpirile la electricitate sunt uriașe.

În mai anul trecut aveam factura la energie de 2 mii lei, iar anul acesta am dat 8 mii, în aceeași lună, a crescut de 4 ori factura” spune Petre Colițoiu, inginer fermă avicolă. „În zootehnie nu poți să activezi, este imposibil, fără energie electrică. Abia ne scoatem în momentul de față cheltuielile și vin lunile ianuarie - iulie, luni in care mergem pe pierdere dacă se va continua cu aceste creșteri la energie” explică Cornel Stroescu, proprietar fermă avicolă, potrivit Antena3. 

Nu doar prețurile la energie le dau bătăi de cap fermierilor

Preţul produsului la ieşirea din fermă e constant. Un ou pleacă din Mehedinți cu maximum 54 de bani, doar că pe rafturi, ajunge chiar și la un preț dublu. Producătorii nu pot mări însă prețurile, pentru că alimentele perisabile trebuie vândute pe repede înainte.

Sursa foto: Sfa.gov.sg

Comentarii Facebook