Hotelurile si restaurantele ar putea plati impozit forfetar. Autoritatile pregatesc un program pilot din luna aprilie

Ministerul Economiei analizeaza in prezent posibilitatea sa implementeze din luna aprilie pana in decembrie un program pilot prin care impozitul forfetar sa se aplice pentru hoteluri, pensiuni, restaurante, cafenele şi baruri. Din primele analize rezulta ca un hotel de 3-4 stele va plăti circa 130 euro/cameră/an.



Florin Pârvu, vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) sustine ca masura vine la presiunea mediului de afaceri, care cere autorităţilor măsuri prin care să dispară concurenţa neloială.

In opinia acestora este nevoie să se introducă un impozit de aducere la acelaşi numitor comun a companiilor care desfăşoară aceeaşi activitate. Este foarte clar că nu toţi plătesc taxele. Deşi marile lanţuri de hoteluri se află în topul celor mai mari companii din România după cifra de afaceri, dar niciunul în cel al celor mai mari contribuabili la buget.

 Pentru o pensiune la mare, impozitul ar ajunge la 60-70 de euro/an/cameră sau 30-35 euro/an/pat.
Autoritatile estimeaza ca prin aceasta masura ar creste sumele colectate la bugetul de stat din impozitarea acestor activitati de la 39 de milioane de euuro, la 58 de milioane de euro.

In stabilirea impozitului forfetar este posibil ca autoritatile sa tina cont si de  numărul de angajaţi şi să se acorde o reducere de 5% la impozit pentru fiecare angajat.

Comentarii Facebook