Hidroelectrica face ultimul pas pentru listarea la bursă, după mulți ani de așteptare


Acționarii Hidrolectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, controlat de statul român prin Ministerul Energiei, au aprobat listarea la bursă a companiei, prin vânzarea de acțiuni de către Fondul Proprietatea, acționarul minoritar. 

Listarea se va face la Bursa de Valori București, ca urmare a unei oferte publice secundare având drept obiect până la 19,94% din totalul acțiunilor emise de societate, reprezentând întregul pachet deținut în companie de acționarul minoritar Fondul Proprietatea, notează profit.ro.

Cea mai recentă evaluare a Fondului Proprietatea indică 45 mld. lei (9 mld. euro) pentru întreaga societate de stat, adică de 14 ori profitul net al Hidroelectrica în 2021 şi de şapte ori veniturile.

Salutăm decizia acționariatului de listare a companiei Hidroelectrica la bursă și suntem pe deplin pregătiți să ducem la îndeplinire această hotărâre. Este un pas natural pentru o companie de talia Hidroelectrica, o etapă nouă pe care o anticipăm și așteptăm de multă vreme. Suntem convinși că listarea va duce la consolidarea poziției societății și la transparentizare suplimentară și, de asemenea, va contribui serios la creșterea gradului de lichiditate al BVB, cu implicații pozitive asupra economiei naționale. Aș vrea să subliniez faptul că listarea deschide noi oportunități, inclusiv pentru românii care își doresc să cumpere și să dețină acțiuni la una dintre cele mai solide companii cu capital majoritar de stat”, a declarat Bogdan Badea, președintele directoratului Hidroelectrica, potrivit sursei citate.

Hidroelectrica, care a ieșit din insolvență în 2017, furnizează aproape 30% din energia electrică a României cu energie verde de la aproximativ 200 de hidrocentrale. Compania, care este și cel mai mare și mai rentabil producător de energie electrică din România, estimează pentru anul în curs un profit brut (înainte de plata impozitului pe profit) de 3,65 miliarde lei și unul net de puțin peste 2,9 miliarde lei, la venituri din exploatare de 7,04 miliarde lei și venituri din producția vândută de 6,65 miliarde lei.

Comentarii Facebook