Hidosul turn de 25 de etaje din Mănăștur, luat la rost și desființat: ”Apartamentele acestea sunt istorice. Sunt vechi de noi…”


Decanul Facultății de Arhitectură din Cluj, Șerban Țigănaș, a luat la rost turnul de 25 de etaje din Mănăștur și a spus că s-a demodat, pentru că se lucrează la el de 14 ani.

Apartamentele sunt normale în sensul în care se fac acum pe piață, dar vreau să vă spun că apartamentele care se fac acum sunt, în general, mai proaste decât acum 30 de ani. (…) Sigur, s-a schimbat și stilul de viață și atunci putem să lungim această discuție despre nevoile care s-au schimbat, care au fost însă contrazise în pandemie. (…) Acest bloc este început foarte demult și trecând atâta timp, din 2008 până în 2022, standardul, ambițiile de locuire, s-au modificat efectiv. Apartamentele acestea sunt istorice, înainte de a fi date în folosință, desigur, nu atât de mult, pentru că nici omul nu s-a modificat atât de mult. Sunt vechi de noi și asta poate să înțeleagă toată lumea”, a spus Șerban Țăgănaș, la emisiunea Urbea9, de pe Media9.

Trecând la formă, sigur, există o anumită abilitate de a croi această formă care sugerează privirea panoramică. Dar, dacă stau să mă uit un pic mai bine, culorile mi se par extrem de discutabile. Toată lumea a încercat să scape de griuri, de cenușiuri, și nu știu de ce s-au întors atât de violent. Nu aș vrea să spun că este un pumn în ochi, dar nu este o mângâiere. Se spune ”de gustibus et coloribus non disputandum”. Adică nu se discută, dar eu cred că se discută, cred că latinul se gândea la altceva când a emis această chestiune și sugera, de fapt, că gusturile pot diferi și că țin de un bagaj cultural. Ori eu nu prea văd bagajul cultural din spatele unor decizii arhitecturale de aici. (…) Ar trebui să fie în spiritul epocii. Blocurile din spate sunt în spiritul epocii lor, au un anumit demers care la vremea respectivă, dacă analizăm cu mare atenție, am putea chiar să îl calificăm drept performant. Or acest bloc (cel de 25 de etaje n.red.) pleacă de la început cu o rezervă a administrației și a publicului, cu această respingere. El practic a fost forțat, a fost introdus acolo prin presiune, prin eforturi”.

Comentarii Facebook