Haos în facturile la energie electrică pe decembrie. Preţurile nu pot fi plafonate pe întreaga lună!


Renunţarea la declarația pentru locul de consum nu elimină aplicabilitatea plafonării prețului la energie electrică pentru un singur loc de consum în intervalul 16 decembrie - 31 decembrie 2022. Așadar, va fi haos în facturile la energie electrică pe luna decembrie 2022, pentru că preţurile nu pot fi plafonate pe întreaga lună.

Astfel, nu se ştie încă modul în care se va calcula acel consum de energie pe jumătate de lună şi se creează un blocaj în procesul de facturare pentru luna respectivă. În felul acesta, unele facturi la energie electrică vor întârzia din nou, atrag atenţia specialiştii în domeniu, notează Antena 3 CNN.

Legea care a fost aprobată la mijlocul lunii decembrie practic a schimbat o serie de condiționalități pentru asigurarea prelungirii sau pentru asigurarea primirii plafonului de preț la energie electrică. Între aceste situații de schimbare a condiționalității, era și acea situație ca plafonul să se aplice la un singur loc de consum, care a fost corectată printr-o ordonanță de urgență, dar care intră în vigoare doar la 1 ianuarie 2023.

Acest lucru înseamnă că pentru perioada 16 decembrie-31 decembrie 2022, rămâne o situație neacoperită care prevede că plafonul se acordă doar la o singură locație de consum, ceea ce face ca pentru a doua, a treia, a patra, a cincea locație de consum să trebuiască să se plătească un alt preț decât prețul plafonat.  Această situație complicată determină de fapt două mari probleme. 

Nu se ştie cum se stabilește consumul de energie în perioada 1-15 decembrie 2022

În primul și în primul rând, cum se stabilește consumul între 1-15 decembrie, pentru că legea vorbește ca acel consum să fie autocitit, citit sau pe baza convenției de consum, care prevede consum lunar, nicidecum la cincisprezece zile. 

Și, atunci, e o problemă cum stabilesc acel consum astfel încât să fie în concordanță cu contractul și legislația în vigoare. Și, a doua problemă, care va fi prețul care se va plăti între 16-31 decembrie, atunci când legea în vigoare la acel moment spune că se aplică preț plafonat, dar la un singur loc de consum", a explicat Dumitru Chisăliță, preşedintele Asociației Energia Inteligentă, luni, pentru sursa citată.

Astfel, OUG 192/28 decembrie 2022 care a eliminat declarația pe proprie răspundere pentru cei care au mai multe locuri de consum intră în vigoare de la 1 ianuarie 2023 (ea nu se poate aplica retroactiv), de când poate să și producă efecte

Nu sunt necesare declarații pentru mai multe locuri de consum și plafonarea se aplică indiferent de numărul locurilor de consum. 

Până la acel moment rămân în vigoare legile așa cum au fost scrise ele - Legea 357/2022, respectiv în perioada 16 decembrie – 31 decembrie 2022, respectiv se aplică plafonarea prețului la un singur loc de consum, pentru celelalte locuri de consum clientul nu beneficiază, conform legislației în vigoare pentru aceasta perioadă (Legea 357/2022), de preț plafonat.

Comentarii Facebook