Guvernul Orban vrea să introducă o taxă de primă înmatriculare, în funcție de noxele emise


Premierul Ludovic Orban a declarat, joi, că Guvernul vrea să introducă o taxă pentru maşini la prima înmatriculare. Totul va depinde de avizul primit de la Comisia Europeană.

Trebuie să fie percepută ca o taxă de poluare şi cuantumul taxei să depindă de cantitatea de noxe care sunt eliberate în atmosferă. Formulele care au fost încercate au intrat în contradicţie cu reglementările la nivel european. Taxele indirecte trebuie să respecte normele UE. Aceasta este taxă indirectă. Ea poate fi gândită şi ca un impozit pe proprietate variabil, dar şi aici există riscul să contravenim principiului că o taxă depinde de valoarea unui bun şi repet când vom ajunge la o formulă care să fie acceptată la nivelul CE vom anunţa”, a spus Ludovic Orban, la preluarea mandatului de ministru al Mediului de către Costel Alexe.

Taxa va trebui să fie acceptată și de Comisia Europeană, astfel că lucrurile nu vor merge atât de lin. Vechile taxe au fost returnate, tocmai pentru că oficialii europeni au stabilit că sunt nelegale. ”Decât să venim cu o taxă, ca să mai luăm nişte bani de la proprietarii de maşini, apoi să îi dăm înapoi, mai bine măsurăm de şapte ori şi să fim siguri că ceea ce stabilim va fi acceptat la nivelul UE”, a mai spus Ludovic Orban.

Comentarii Facebook