Greva controlorilor aerieni a blocat Aeroportul Cluj / UPDATE: Greva se suspendă

 

UPDATE

 

Greva ROMATSA se supendă, a anunțat Alexandru Cuc, ministrul Transportului, citat de Realitatea TV.

 

În urmă cu 30 de minute am avut o discuție cu domnul Turdorache (sindicalist ROMATSA - n. red.) și în acest moment se lucrează la o convenție și greva va fi suspendată. Se va reveni la normal după ora 13:00”, a declarat în exclusivitate pentru Realitatea TV, Alexandru Cuc, ministrul Transportului.

 

--------------------- 

Zborurile de pe Aeroportul Cluj sunt blocate de greva controlorilor aerieni, începând cu ora 9.00.

 

Tribunalul va decide la 13.30 dacă protestul este legal. Controlorii aerieni asigură numai o treime din zboruri.

 

”Contestaţia ROMATSA trebuia să fie la ora 8.30. Din păcate, am aflat acolo, judecătoarea a primit materialele aseară, dupa ora 20.00. Procesul s-a amânat pentru ora 13.30”, a declarat preşedintele sindicatului ATSR, Gabriel Tudorache.

 

Profesia de controlor de trafic aerian este cel mai bine plătită ocupaţie din România, salariul mediu pentru angajaţii care ocupă această funcţie fiind de 21.000 de lei net pe lună.

 

În 2015, Romatsa, regie aflată în subordinea Ministerului Transporturilor, a avut o cifră de afaceri de 837,5 mi­lioane de lei şi un profit net de circa 0,8 milioane de lei, potrivit datelor publicate de Ministerul de Finanţe. Veniturile Romatsa sunt formate din încasările pe care regia de le primeşte de la toate aeronavele care traversează spaţiul aerian românesc, în funcţie de distanţa parcursă, de tariful practicat în România şi de greutatea aeronavei.

 

Aceste venituri sunt colectate de Eurocontrol (European Organisation for the Safety of Air Navigation), instituţia europeană de organizare a traficului aerian, de la toate ţările membre. În funcţie de încasările colectate de pe teritoriul României se stabileşte şi suplimentarea bugetului de cheltuieli salariale cu angajaţii.

Comentarii Facebook