Fermier clujean: Dau laptele la canal și trimit vacile gestante la abator

 

Un crescător de vaci din Cluj i-a descris dezastrul din agricultură ministrului agriculturii, Achim Irimescu.

 

Cuvântul dezastru, vizavi de agricultura din România, nu a fost niciodată mai actual. Nu spun că e dezastru că nu arată bine câmpul, că nu arată bine vegetalul sau că nu avem producții (…). Nici nu am să spun că e dezastru că nu am luat nici 5 bani subvenție. (…) Eu nu am nici 5 bani datorie. Am asigurate furajele pe 2 ani înainte, dar mă chinui din răsputeri să-mi vând producția. Am dat drumul laptelui la canal. Am ajuns ca-n cărțile de istorie, Criza din 1928 când dintr-o căruță se răsturnau bidoanele de lapte pe câmp. Am retrăit această filă din istorie”, a declarat Dorel Secară, fermier din județul Cluj și vicepreședinte al Federației Crescătorilor de Bovine din România. Secară a participat la dezbaterea ”Impactul aprobării Legii privind comercializarea produselor alimentare în societatea românească”, eveniment organizat la Camera Deputaților de Grupul parlamentar al PNL.

 

”Procesatorul mi-a spus de azi pe mâine că nu mai poate să îmi ia decât o anumită cantitate. Ce era să fac? Ce măsuri poți lua într-o fermă unde operezi cu ființe vii, animale? M-am consultat și am discutat cu ceilalți procesatori să îl ia numai să nu îl arunc. Am redus cantitatea de concentrate, am redus furajarea la limita înfometării. Nu vreau să fac lucruri care nu se fac. Dar cel mai la îndemână a fost să încarc urgent două camioane cu vaci cu lapte pe care le-am trimis la abatorul de la Botoșani. Vaci cu lapte, ca să scad producția, să nu mai arunc laptele la canal”, a spus fermierul.

 

Crescătorul clujean de vaci de lapte a dezvăluit și că o parte din procesatori nu mai preiau laptele pentru zilele de sâmbătă și că s-a oferit fermierilor doar 50 de bani pe litru. Apoi, în zona Clujului, un procesator olandez a preferat să preia producția unei ferme de vaci înființate de cetățeni străini – o investiție olandeză, care produce zilnic 2.500 de litri de lapte, renunțând la contractele cu micii fermieri români, scrie agrointel.ro.

 

Dacă mâine procesatorul meu vine și îmi spune că nu îmi mai ia laptele, eu ce pot să fac? Pot o lună să mulg și să arunc. Economic aș rezista, dar nu pot face asta la nesfârșit. (…) Am ajuns să vorbesc cu cunoștințe, prieteni de la Facultatea de Medicină Veterinară despre cum pot să fac vacile să avorteze, să nu le provoc suferință și să nu mor nici eu cu ele”, a mai spus Dorel Secară, arătând că deși are în fermă junici de Bălțată cu genetică înaltă și producție de 36 de litri de la prima lactație, a renunțat să mai facă însămânțări.

 

Femierul spune că este imposibil să fie competitiv, mai ales că în țară ajung oferte de brânză din Germania, adusă pe filieră poloneză, la prețul de 1,20 de lei kilogramul, brâznă care apoi e ambalată și comercializată sub diferte branduri. ”Cum aș putea eu să îmi manageriez ferma mea să fiu competitiv în aceste condiții? La acest moment, cred că doar Iisus Hristos poate fi competitiv în aceste condiții, că Mântuitorul a înmulțimit pâinile și vinul”, a mai spus Secară.

Comentarii Facebook