Facturi URIAȘE la gaz și curent primite de Spitalul Clinic Județean Cluj! Ce măsuri se vor lua ca să facă economie


La Spitalul Clinic Județean de Urgență din Cluj-Napoca facturile la energie au crescut considerabil în ultimele luni. Doar în primele 6 luni ale anului 2022, Spitalul Județean de Urgență a avut facturi la gaz în valoare de 4.499.717,55 lei, iar la energie electrică de 2.276.959,77 lei. 

Managerii de spitale din țară nu știu cum vor face față facturilor uriașe la energie pe care le primesc. Încă de la începutul toamnei se vorbea despre costurile ridicate, care vor aduce unităţile sanitare în colaps.

La un consum apropiat de cel din anul 2021, valoarea facturilor a crescut considerabil. În cazul facturilor emise pentru consumul de gaz, valoarea acestora pe primele 6 luni din anul 2022 este apropiată de totalul facturilor pe anul 2021. În cazul facturilor la energie electrică, valoarea cumulată a acestora pe primele 6 luni reprezintă 77%  din valoarea totală a facturilor pe anul 2021”, a declarat Dorel Danciu, purtător de cuvânt la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Cluj-Napoca, pentru Știri de Cluj. Astfel că pentru lunile care urmează facturile ar putea exploda.

Ce măsuri va lua cel mai mare spital din Transilvania pentru a gestiona situația consumului la energie electrică și gaz

Planul de gestionare a situației consumului la energie electrică și gaz se bazează pe principiul că sunt excluse din start măsurile care ar avea impact negativ asupra condițiilor hoteliere din spațiile în care se asigură servicii medicale pacienților. Au fost demarate anumite investiții pentru sporirea eficacității sistemului de încălzire centralizată, cum ar fi înlocuirea centralei termice care deservește complexul de clădiri în care funcționează Clinica Ginecologie II “Dominic Stanca”. 

În mai multe clădiri aparținând spitalului a fost demarat un program de înlocuire a robineților de la calorifere cu robineți termostatați. Tot în scopul reducerii consumului s-au achiziționat instalații de sterilizare cu abur a instrumentarului medical, care au înlocuit vechile instalații pe gaz. La acestea se adaugă măsura întreruperii pe timp de noapte a iluminatului în spațiile administrative în care nu sunt pacienți.”, explică Dorel Danciu. 

Danciu precizează că se ia în calcul și solicitarea sprijinului de la autoritățile locale, pentru acoperirea unei părți din valoarea facturilor uriașe. 

Luăm în considerare inclusiv înaintarea de solicitări de sprijin către autoritățile publice locale, în vederea acoperirii unei părți din valoarea facturilor. Spitalul a mai apelat la această modalitate de sprijin în trecut”, a mai spus reprezentantul Spitalului. 

Comentarii Facebook