Facebook valoreaza cat jumatate din PIB-ul Romaniei: peste 104 miliarde de dolari

 

Facebook a obtinut 16 miliarde de dolari prin una dintre cele mai mari oferte publice initiale efectuate vreodata si anume, o singura actiune din cele 421,2 milioane vandute de compania condusa de Mark Zuckerberg, a costat 38 de dolari, potrivit Bloomberg.

Actiunile vandute reprezinta 15,355% din total, ceea ce inseamna ca Facebook valoreaza 104,2 miliarde de dolari, adica mai mult de jumatate din Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei.

Facebook depaseste in valoare nume grele precum Amazon.com, Hewlett-Packard, Starbucks sau Dell. Tranzactia de actiuni il va propulsa pe fondatorul retelei, Mark Zuckerberg, pe locul 29 in topul miliardarilor lumii.

Facebook a ridicat oferta in aceasta saptamana atat prin cresterea volumului actiunilor scoase pe piata cu 25%, cat si prin majorarea intervalului de pret de la 28-35 dolari la 34-38 dolari pe actiune, decizii luate de companie datorita entuziasmului investitorilor pentru operatiune.

Zuckerberg a convins investitorii sa cumpere actiunile Facebook la un pret ridicat, dar se confrunta cu poblema incetinirii cresterii vanzarilor, dupa ce profitul a scazut cu 12% in trimestrul trecut.


Foto: Edward Munoz / Reuters 

Comentarii Facebook