Marti 9 August

Explozie pe piața gazelor naturale. Prețul s-a dublat la nivel mondial din cauza cererii. Cea mai mare creștere din România va fi la Cluj


Prețul gazelor naturale a explodat de mai bine de o săptămână. Costul e peste 400 USD pentru 1.000 de metri cubi, ceea ce constituie un record al ultimilor 13 ani.

Explozie pe piața gazelor naturale

Totodată, „Gazprom” are o satisfacție majoră, iar consumatorii intră în panică, scrie Vecernje Novosti, citată de Rador.

Potrivit g4media.ro, Moscova susține că prețul gazului pe Bătrânul Continent a crescut deoarece stocurile din depozitele din Europa sunt mici. Nici Gazprom nu se aștepta la o astfel de creștere a prețului, astfel încât prețul mediu planificat de vânzare în străinătate a fost de 170 de dolari.

Noua situație i-a bucurat pe ruși, deoarece din cauza cererii ridicate, prețul mediu de export în Europa a crescut semnificativ.

Cererea de gaz rusesc în Europa este cea mai bună dovadă pentru cât de important este să finalizăm gazoductul „North Stream 2” cât mai curând posibil, notează publicația din Serbia.

Depozitele de gaz în Europa sunt prea puțin umplute, iar acum nu mai pot fi umplute nici măcar cu gazul lichefiat american și cel din Qatar.

Nu mai puțin de 4,5 milioane de consumatori casnici de electricitate și 2 milioane de consumatori casnici de gaze care nu au semnat contracte concurențiale vor achita începând de acum facturi semnificativ mai ridicate, în urma expirării termenului până la care beneficiau de vechiul preț de serviciu universal.

Creștere mare a prețului la Cluj

De azi expiră termenul de aplicare a prevederilor ordinului emis de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) prin care au fost evitate scumpirile la energia electrică cu până la 26%, începând cu 1 ianuarie, ANRE obligând atunci furnizorii ca, până la finalul lunii iunie, să-și factureze clienții casnici care nu au semnat contracte concurențiale la cel mai atractiv preț din ofertele lor.

Vorbim despre o medie a valorii facturii. În unele localități, mă aștept să fie o creștere mai mare, în altele o creștere mai mică. Cred că cea mai mare creștere o vom vedea la Cluj, Brașov, Ploiești, Craiova, iar cea mai mică creștere cred că va fi la București. În simularea pe care am făcut-o, am luat un abonament normal, cineva care consumă în jur de 125kW pe lună. La București, creșterea valorii este undeva în jur de 15 le la factură. la Cluj este undeva la 90 de lei la factură”, a declarat la Digi24 Răzvan Nicolescu, fost ministru al energiei, în prezent președinte al Asociației pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice.


Comentarii Facebook