Explicații despre PANA de CURENT care a afectat Clujul și Nord-Vestul țării. Vor fi acordate despăgubiri


Pana de curent de la Cluj este investigată la nivel european, fiind o întrerupere de curent pe tot continentul, a precizat ministrul Energiei, Virgil Popescu. 

Este pentru prima dată după anii 80 când avem parte de un astfel de incident la nivel european. România a fost afectată la ora 15.05, vineri, 8 ianuarie. A fost printre ultimele țări europene afectată. La ora 15.05, sistemele de la Transelectrica au decuplat și de asta poate oamenii au simțit decuplat, cuplat și au resimțit variații de tensiune. 

Există o comisie formată din toți transportatorii de sistem din Europa. Vineri seara s-au întâlnit și au stabilit când s-a declanșat acest incident. Au fost toate statele afectate, iar România a fost ultima afectată. Suntem victima acestui incident. România nu a fost cauza acestui incident. 

Sistemul românesc de transport de energie funcționează de la 16.45, de vineri, în parametri.

Partea de Nord-Vest, care era legată de sistemul european, iar partea de sud, Moldova și partea din Ardeal cuplată pe sistemul din sud, nu a fost afectată.

Ce pot să le spun oamenilor vis-a-vis de problemele pe care le au? Dacă se va stabili cine este de vină, acela va plăti pagubele. Dacă nu se va reuși să se stabilească, va exista la nivelul Comisiei Europene, un fond care va despăgubi pe cei afectați. 

Incidentul este fără precedent. Ultimul a fost acum 30 de ani, dar nu de o asemenea amploare. 

Au fost ore întregi fără producție de electricitate și fără consum. Până când nu se va ști cine e de vină nu avem ce face, dar statul român are pârghii pentru a recupera pagubele.

Autoritatea pentru protecția Consumatorilor este în contact cu instituțiile europene și se vor acorda despăgubiri pentru cei afectați”, a spus ministrul Energiei, Virgil Popescu, la Digi 24.

Comentarii Facebook