Eșecul programului INVESTALIM! Fostul ministru al Agriculturii, Adrian Oros: ”Barbu minte de îngheață apele cu INVESTALIM!!”


Fostul ministru al Agriculturii, Adrian Oros, în acuză pe actualul ministru, Florin Barbu, că a dat de gard Programul național multianual INVESTALIM este un eșec.

INVESTALIM a fost prezentat de guvernanți drept un colac de salvare al industriei agroalimentare, dar într-o lună de la lansare a avut parte de un singur proiect depus, care a fost și retras ulterior. Culmea este că apelul de proiecte a dispărut de pe site-ul AFIR.

Senatorul clujean Adrian Oros, fostul Ministru al Agriculturii, a șters pe jos cu ministrul Agriculturii, făcându-l mincinos.

Se crede mare șmecher, dar azi s-a  autodenunțat în direct!!

Ce să înțelegi din declarația lui?

Că a făcut intenționat prost ghidul, astfel încât să nu se califice nimeni? Că acum l-au modificat și au prelungit termenul de depunere ca să se califice ”băieții deștepți”, cei care aveau pregătite dosarele cu modificările de rigoare?

Iată ce a declarat azi la o emisiune: ”Vreau să asigur că lucrurile stau foarte bine pe acest program, inclusiv s-au depus și astăzi proiecte pe acest program. Bineînțeles, am solicitat AFIR-ului să scoată acea contorizare, pentru că fiind un program cu investiții și cu punctaj, este concurențial și nu vreau ca lucrul acesta să apară ca și când fondurile au fost finalizate. Se pot depune peste 150 de milioane de euro proiecte, ele vor fi analizate până la pragul de 150 de milioane, iar peste o supracontractare se pot semna și în 2024.

În solicitarea care a fost până acum de la procesatori sunt peste 30 de proiecte care au solicitat prelungirea până pe 27 decembrie. În momentul de față sunt depuse 2 proiecte”, a precizat ministrul Florin Barbu, în exclusivitate pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

O mare varză. Toată lumea știe, mai puțin Barbu, că întotdeauna AFIR pune pe site aceste date pentru transparență. Deci nu avea voie să le retragă. 

În tabelul retras de Barbu, se vede foarte clar că, pentru INVESTALIM sumele alocate sunt identice cu plafoanele de depunere, adică 147.500.000 milioane euro. Nu este ca la celelalte submăsuri, unde plafoanele de depunere sunt 150% față de sumele alocate. 

Adevărul este că ghidurile pentru INVESTALIM au fost făcute atât de prost, încât a fost doar un solicitant. 

De aceea s-a prelungit perioada de depunere și au fost modificate condițiile. Din declarațiile lui Barbu, acesta se pare că știe că “sunt peste 30 de solicitanți care au cerut prelungirea și modificarea”.

Aici apar mai multe întrebări:

Oare acest ghid nu a fost făcut intenționat prost, astfel încât să nu se califice nimeni? 

De ce cu 5 zile înainte de finalizarea termenului de depunere a fost oprit programul și modificate condițiile? 

De unde știe Barbu care sunt solicitanții și câți sunt? 

Nu era normal ca atunci când s-a lucrat la ghid, să se facă consultări transparente cu mediul asociativ și cel antreprenorial din industria alimentară, astfel încât să fie unul adaptat la realitățile din domeniu? 

La aceste întrebări trebuie să răspundă Barbu!

La fel a făcut când a modificat șmecherește, la comandă, legislația pajiștilor, astfel încât stăpânii lui, care tocmai și-au făcut rost de 40.000 de ha suprafața cu stuf, să beneficieze de subvenții care erau destinate proprietarilor de pășuni”, a explicat într-o analiză senatorul Adrian Oros, fostul Ministru al Agriculturii.

406048570_891220569057140_7943170240667937183_n.jpg

Comentarii Facebook