Economia Clujului e pe val, sustin oficialii Directiei Regionale de Statistica! VEZI cifrele


Economia Clujului merge struna si e pe crestere, urmand ca in 2011 sa inregistreze o crestere economica de 2,5%, se arata intr-un studiul realizat de statisticienii clujeni.

"Avand in vedere evolutia productiei industriale, amplificarea exporturilor, un anumit reviriment in servicii prestate intreprinderilor si populatiei si potrivit prognozei realizate de Comisia Nationala de Prognoza, se estimeaza ca judetul Cluj va inregistra in 2011 o crestere economica de circa 2,5%", a declarat directorul Codrea Pop, Directorul Directiei Regionale de Statistica Cluj.

Studiul arata ca produsul intern brut al Clujului a crescut, intre 2008 si 2010, de la 20 de miliarde de lei, la 22,2 miliarde de lei.

"Cresterea reala a PIB-ului in conditii comparabile de preturi fata de anul precendent este de –3,8 procente in 2008, de 0,5 procente in 2009 si de 1,5 procente anul trecut", sustine Codrea Pop.

Documentul prezentat de Directia Regionala de Statistica Cluj releva faptul ca PIB-ul pe locuitor exprimat in euro a scazut, in principal din cauza cursului de schimb care s-a majorat de la 3,6 lei/euro, cat era in medie in 2008, la 4,2 lei/euro in 2009 si 2010.

Volumul exporturilor a fost, insa, mai mare in 2010 decat in 2008, cu 241,0%, inregistrandu-se o crestere de peste 2,4 ori, in timp ce cresterea la importuri a fost de 125,9%, adica de 1,3 ori.

S-au exportat masini, aparate si echipamente electrice, inclusiv telefoanele mobile in proportie de 63,2%. De asemenea, produsele farmaceutice, articolele din mase plastice si cauciuc, hartie si cartoane, articole si accesorii de imbracaminte, incaltaminte, produse din fonta, fier si otel, confectii metalice, mobilier si cabluri auto au fost produsele cele mai exportate.

Au fost importate in cantitati mari: combustibil, produse farmaceutice, materiale plastice, materii textile si articole din acestea, incaltaminte, sticla si articole din sticla, masini, aparate si echipamente electrice (63,9%), vehicule terestre, instrumente si aparate optice, produse vegetale.

 

Citeste si...

Economia Clujului a crescut in plina criza cu 2,2 miliarde de lei pe "spatele" Nokia! VEZI topul judetelor

Comentarii Facebook