E criză, dar nu şi la stat! Guvernul a majorat taxele şi impozitele, dar vrea să crească salariile bugetarilor cu până la 50%


În plină criză şi cu taxe peste taxe, guvernanții vor să crească salariile bugetarilor chiar de luna aceasta cu până la 50%. Măsura va alimenta inflaţia şi va adânci şi mai mult diferenţa între salariile de la stat şi cele de la privat, explică specialiştii. Guvernul însă nu vrea să dea înapo, motivând decizia prin creşterea facturilor, războiul din Ucraina, dar şi complexitatea muncii pe care o fac funcţionarii. 

Cei mai mulți bani ar urma să primească angajaţii care lucrează pentru proiecte europene, în special la planul naţional de redresare şi rezilienţă. Aici, creşterile ajung până la 50%. De exemplu, un director din cadrul Ministerului Fondurilor Europene are un salariu net de 7.300 de lei. Dacă se va ocupa de proiecte cu fonduri externe, va primi în plus jumătate, adică peste 3.500 de lei. Un salariu total de aproape 11 mii de lei net. Însă, odată cu salariile mai mari, cresc şi sporurile, scrie Observator.

Restul angajaţilor de la stat, cu excepţia demnitarilor şi a personalului din administrația publică locală, vor primi lefuri cu 15 la sută mai mari. Măsura este motivată de situația economică generată de criza COVID, de facturile mari și de războiul din Ucraina, spun guvernanţii. În ordonanța de urgenţă pregătită de Ministerul Muncii sunt incluși și angajații Institutului Național de Statistică. Motivaţia? Complexitatea muncii pe care o fac. Autoritățile spun că nu fac decât să respecte legea. Doar că... legea e făcută tot de politicieni, notează sursa citată.

În România, unul din patru angajați lucrează la stat, cu un salariu mult mai mare decât la privat. Dacă majorările vor fi aprobate, discrepanţa între cele două sectoare se va adânci şi mai mult, spun analiştii. 

Crescând costurile guvernului, automat va rezulta deficit care trebuie finanțat. Prin datorie se vor finanța aceste majorări.”, explică Adrian Codîrlaş, economist.

Statul nu dă doar salarii mari, ci şi angajează pe bandă rulantă

Din mai 2021 şi până în mai 2022, s-au angajat peste 17.000 de oameni. De 4 ori mai mult decât în perioada mai 2020-mai 2021. În 2021, statul a cheltuit pentru a-i plăti pe cei 1,2 milioane de angajați din sectorul public 112 miliarde de lei. Suma reprezintă 9.4% din PIB.

Războiul este în Ucraina, nu este în funcţia publică din România. De ce trebuie să crească salariile de stat în România şi să nu crească toate salariile tuturor românilor? De ce trebuie să concentrăm beneficiile doar pentru unii, doar pentru că ei, doar că ei sunt mai aproape de politicieni?”, declară Claudiu Năsui, deputat USR.

Comentarii Facebook