Dragoș Damian, CEO Terapia: Taxa de solidaritate este premiul pe care îl primești dacă faci o fabrică în România


CEO - ul Terapia, Dragoș Damian, crede că Taxa de Solidaritate impusă de Guvern va fi achitată numai de mari întreprinzători români. Cei care au fabrici în România vor fi ”premiați”, crede Damian. 

Taxa de solidaritate, “premiul” pe care il primești cand investesti in fabrici in Romania, aduci tehnologie, creezi locuri de munca, esti contribuabil onest și atingi o cifra de afaceri de 500 milioane lei.

Termenul din titlu, “premiu”, nu-mi aparține, a fost lansat ieri de Florin Pogonaru, dar descrie foarte bine ce poti pati daca ai încredere în România și investești într-o fabrica. Pentru ca din cele peste 300 de companii eligibile pentru “premiere”, foarte multe sunt societăți comerciale care au in spate o fabrică in România. Așadar, a) pe langa creșterile incredibile la prețurile la utilitati (care ne-au arătat ca de fapt nici nu avem destul gaz, ati văzut ce a pățit Azomures), b) nevoia de creșteri salariale in 2022 cu cel puțin inflația, chiar mai mult in cazul indexarilor la salariul minim si c) dublarile prețurilor materiilor prime care vin, desigur, din import, fabricile din țară vor plăti încă 1% din cifra de afaceri.

Dragoș Damian: Taxa de Solidaritate va fi plătită tot de fabricile și companiile mari românești

Sa dam cateva exemple, ca sa înțelegem cine va plăti si cine nu:

1) Marii producatori internationali de autovehicule aduc masinile din import prin 10-20 de dealeri locali si regionali, care fiecare în parte nu fac o cifra de afaceri de 500 milioane lei / an. Așadar, de plătit vor plăti cele două fabrici din țara, împreuna cu producătorii de componente auto cu fabrici aici;

2) Marii producători internaționali din chimie, IT, electronice, electrocasnice, mancare, etc. isi aduc produsele prin importatori care fie nu ating cifre de afaceri de 500 de milioane lei, fie dacă trec de 500 milioane lei, nu au cum sa plateasca 1% taxa suplimentară pentru ca lucrează cu marje reduse. Așadar, de platit vor plati producătorii din tara, pentru ca sunt ușor de identificat si urmărit.

3) Din cele 18 miliarde lei ale pieței farmaceutice, doar 1,5 miliarde se fabrica in tara, restul sunt aduse prin distribuitori care, la fel ca mai sus, fie nu ating cifre de afaceri de 500 milioane lei, fie dacă trec de 500 milioane lei, nu au cum sa plateasca 1% taxa suplimentară pentru ca lucrează cu marje controlate.

Așadar, cert este ca taxa va fi plătită doar de cele doua fabrici din țară care au cifra de afaceri de peste 500 milioane lei.

Dragoș Damian: Taxa de Solidaritate va ”rupe” din fondurile pentru dezvoltarea afacerilor românești

Iar “criminalii” fiscali, evazionistii, munca la negru si baietii destepti (la propriu) care fac afaceri de miliarde fără sa plătească un leu in România, scapă de la solidaritate.

La o cifra de afaceri pentru ultimul an financiar de 780 milioane lei am plătit în țara taxa clawback de 38 milioane lei, 26 milioane lei impozit pe profit și alte mult milioane în contribuții sociale si sanatate. La asta se va adăuga “taxa de solidaritate” de 7,8 milioane de lei, astfel ca îmi iau adio de la finanțarea unui nou hub de distributie pentru Europa.

Multe fabrici care aveau planuri de expansiune in România le vor pune pe stop, asta insemnand ca vor stagna tehnologic și ca deficitul de balanta comerciala al României se va accentua. Și, pe termen lung, iar se închid câteva fabrici, spre bucuria importatorilor și desigur, a imobiliarilor, care-și trag un bloc sau un mall în locul lăsat liber”, a declarat Dragoș Damian.

Comentarii Facebook