Declaratie iresponsabila a unui director BNR: "Cursul s-ar putea duce in balarii... 5-6 lei pentru un euro, poate si mai rau"

 

Eugen Radulescu, director in cadrul cancelariei BNR, fost sef al CEC, a facut ieri predictii sumbre privind evolutia monedei nationale, atitudine surprinzatoare pentru un director al institutiei care are menirea de a proteja moneda nationala.

"Nu stiu unde se poate duce cursul si nici nu vreau sa ma gandesc la acest lucru. inghetarea acordului cu FMI, cuplata cu o eventuala a deciziei politice, l-ar putea duce in balarii. 5-6 lei pentru un euro, poate si mai rau", a declarat Radulescu pentru ziarul Gandul, precizand ca declaratiile sunt in nume personal ?si ca ele nu reprezinta punctul de vedere oficial al BNR.

El a mai spus si ca in cazul ca statul nu va reusi reducerea cheltuielilor sau cresterea veniturilor nu va mai putea achita salariile si pensiile "in cel mai rau dintre cazuri, nu exclud sa ajungem chiar ca statul sa nu mai poata plati la timp nici salariile nici pensiile", a spus Radulescu.

Directorul BNR a facut tot ieri o serie intreaga de declaratii alarmante si la postul TV Money Channel: "Ma tem ca abia acum vom vedea cum arata o criza" sau "Romania si-a putea pierde trepte importante de rating". Radulescu a mai spus ca Romania se va imprumuta mai scump de pe pietele internationale, "asta, daca se va mai putea imprumuta".

Chiar daca situatia bugetului dupa decizia Curtii Constitutionale este foarte grava si previziunile economice sunt defavorabile, o declaratie privind posibila crestere a cursului cu pana la 50% este total nepotrivita din partea unui inalt oficial BNR, putand crea panica si o devalorizare abrupta a monedei nationale.

Conform Statutului BNR, "obiectivul sau fundamental il reprezinta asigurarea si mentinerea stabilitatii preturilor. Banca Nationala a Romaniei sprijina politica economica generala a statului, fara a prejudicia indeplinirea obiectivului sau fundamental". Ori, o devalorizare accentuata a monedei nationale din cauza unor declaratii panicate duce automat la cresterea tuturor preturilor marfurilor, sau cel putin a celor din import.

Scuza sa, sustinuta azi si de Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, ca face aceste afirmatii in interes personal, nu are nici o relevanta in fata celor care liciteaza valute, deoarece este evident ca opinia sa, personala sau nu, se face pe baza informatiilor pe care le are in calitate de oficial BNR.

Comentarii Facebook