De ce deszăpezirea costă mai mult în România decât în Finlanda? Explicație HALUCINANTĂ

 

Deszăpezirea în România costă de cinci ori mai mult decât în Finlanda, în condițiile în care țara nordică are o rețea de drumuri de cinci ori mai mare.

 

Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) precizează că ”în ţările nordice zăpada şi gheaţa nu sunt îndepărtate integral – nu există noţiunea de „drumuri la negru”, scrie Gândul.info.

 

Astfel, sunt luate măsuri de anvelopare obligatorie a autovehiculelor cu cauciucuri speciale (crampoane) care permit circulaţia atât pe zăpadă, cât şi pe zone cu gheaţă, acest tip de anvelope nefiind utilizate în România”, se mai arată în răspunsul CNADNR şi care poartă semnătura directorului general al CNADNR, Narcis Neaga.

 

CNADNR plătește pentru servicii de deszăpezire pentru 2013-2015 suma de 765.441.365 lei, echivalentul a peste 172 milioane euro. Pentru această iarnă suma este de 86 milioane euro.

 

De asememea, costul mediu cu deszăpezirea unui kilometru de autostradă sau drum naţional a crescut în ultimii patru ani de peste patru ori, de la un preţ de 1.180 euro per kilometru în 2009, la 5.370 euro în 2013. 

 

Toate aceste cifre arată că deszăpezirea este mai scumpă decât în Finlanda, de cinci ori, în condițiile în care țara nordică are o reţea de autostrăzi şi drumuri naţionale de aproape cinci ori mai mare decât România, adică 78.000 de kilometri.

 

În 2011, Finlanda a cheltuit 98 de milioane de euro pe deszăpezire, în medie 1.200 de euro pe kilometru. La Bucureşti, tariful a fost de 5.900 de euro pe kilometru.

Comentarii Facebook