Curtea de Conturi: Aeroportul Cluj e performant, dar infrastructura este subdimensionată


Curtea de Conturi avertizează că Aeroportul Cluj arfe infrastructura subdimensionată. De investiții și acceptarea unui plan de dezvoltare este responsabil Consiliul Județean Cluj, care deține Aeroportul. 

În cazul a cinci dintre cele 11 aeroporturi regionale (Oradea, Sibiu, Suceava, Iaşi, Cluj) patrimoniul a fost administrat şi exploatat în mod performant, beneficiile implementării investiţiilor creând premisele creşterii eficienţei utilizării aeroporturilor şi a atractivităţii acestora pentru beneficiari. Din punct de vedere financiar, în perioada 2014-2019, cele mai multe dintre aeroporturile regionale nu au putut să-şi susţină activitatea din venituri proprii, fiind dependente de alocările financiare de la bugetele locale/de stat. Doar aeroporturile din Iaşi şi Cluj au înregistrat profit. De asemenea, începând cu anul 2019, aeroportul din Suceava a înregistrat profit, devenind independent din punct de vedere financiar.

În ceea ce priveşte activitatea cargo, majoritatea aeroporturilor regionale nu dispun de terminale şi de facilităţi de procesare cargo, nefiind înregistrate mişcări de aeronave care să deservească activitatea de transport marfă şi poştă”, se arată în raportul Curții de Conturi.

Directorul Aeroportului Cluj, David Ciceo, vorbește de ani de zile despre necesitatea unui plan pentru a duce Aeroportul la 7 milioane de pasageri. Pentru acest lucru ar fi nevoie de investiții în realizarea unui nou terminal de plecări și sosiri, dar și de extinderea pistei la 3.500 de metri, lucru despre care Consiliul Județean Cluj nu pare interesat. 

Comentarii Facebook