Cum arată prima mașină electrică românească, produsă parțial la Cluj-Napoca - FOTO

 

O machetă a primei mașini low-cost concepută în România a fost lansată, joi seara, la Cluj-Napoca. Maşina se numeşte ”Go4two” şi va costa puţin peste 5.000 de euro.

 

Prototipul a fost conceput de o companie belgiană, în colaborare cu Universitatea Tehnică din Cluj.

 

Lansarea vehiculului electroc s-a făcut la festivalul de arte digitale Clujotronic, organizat de Institutul Francez şi Centrul Cultural German din Cluj.

 

”Ţinta acestei maşini este să fie foarte accesibilă. Vrem ca maşina să fie în jur de 5000-5500 de euro, în varianta pentru doi oameni. Este o maşină de dimenisunea unui Smart, o poţi parca perpendicular pe trotuar, are o automonie de 100 de kilometri şi cu o baterie suplimentară de 700 de euro automonie atinge 200 de kilometri”, a declarat Henri Jonckheere, conform rfi.

 

Macheta este produsă din fibră de carbon şi cântăreşte 150 de kilograme. Una dintre versiuni va putea fi folosită numai în oraș și va atinge viteza de 45 de km/h, iar a doua în afară și va circula cu maxim 80 de km/h. 

 

Vor fi două versiuni ale maşinii, prima care va avea o viteză maximă de 45 de kilometri pe oră şi poate fi folosită doar în oraş şi cealaltă care va atinge 80 de kilometri pe oră. 

 

Am lansat în premieră mondială macheta primei maşini electrice low-cost, produsă şi concepută în România şi care a fost complet dezvoltată aici. Tot aici în ţară vrem să o producem. Macheta este din fibră de carbon şi cântăreşte 150 de kilograme, am încercat să fie cât mai uşoară. Maşina va avea trei roţi şi va fi propulsată de un motor electric, iar încărcarea se face cu baterii litiu-ion. Vom avea două versiuni ale maşinii, prima care va avea o viteză maximă de 45 de kilometri pe oră şi să fie folosită doar în oraş şi cealaltă care va atinge 80 de kilometri pe oră”, a declarat Ştefan Breban, de la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN).

 

Mașina trebuie omologată și apoi va putea circula pe străzi, cel puțin prototipul, dacă nu vor fi realizate și alte modele.

 

Henri Jonckheere, iniţiatorul proiectului, a spus că totul este realizat în România.

 

Este o maşină pentru două persoane care va putea fi parcată şi perpendicular, va avea o autonomie de 100 de kilometri, iar cu o baterie suplimentară autonomia va creşte la 200 de kilometri. Vom construi, la început, 10 prototipuri pentru omologare şi credem că în primăvara anului viitor vom putea începe producţia de serie la Piteşti, la fabrica Dacia, care are tehnologia necesară de producţie. Maşina se numeşte Go4two şi sperăm să primim primele comenzi din Cluj-Napoca”, a spus Jonckheere.

 

Mașina va avea o autonomie de 100 de km, iar din primăvara anului 2017 s-ar putea începe producția de serie la Pitești. 

Comentarii Facebook