Cotizațiile pentru pensii ar putea fi recuperate în cazul anumitor români, prin Fisc. Proiect de lege inedit


Anumiți români ajunși la vârsta de pensionare şi-ar putea primi înapoi banii plătiţi la pensii, în anumite cazuri speciale, potrivit unui proiect de lege aflat în dezbatere la Senat.

Este vorba despre cei care au ajuns la vârsta de pensionare, au plătit bani la pensie de-a lungul timpului, dar nu îndeplinesc stagiul minim de cotizare. 

Proiectul de lege prevede și cazul decesului unui asigurat înainte de împlinirea vârstei de pensionare, situație în care sumele vor putea fi transferate către urmașii săi legali, după cum apare într-un proiect de lege aflat în dezbatere la Senat.

Concret, proiectul legislativ vizează "restituirea contribuţiilor de asigurări sociale în cazul nevalorificării plăţii acestora datorită neîndeplinirii vocaţiei la plata pensiei".

Concret, proiectul de lege propune ca valoarea contribuțiilor individuale de asigurări sociale plătite de asigurații sistemului public de pensii să poată fi restituită în următoarele situații:

  • când, la împlinirea vârstei standard de pensionare, asiguratul care solicită înscrierea pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă nu îndeplinește condiția privind stagiul minim de cotizare;
  • în cazul decesului asiguratului înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare.

Potrivit Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. 

Pe de altă parte, vârsta standard de pensionare este, în cazul bărbaților, de 65 de ani, în timp ce, în cazul femeilor, vârsta standard de pensionare este, de principiu, de 63 de ani, dar ea va fi atinsă treptat, prin eșalonare, până în 2030.

Banii restituiţi românilor vor fi actualizaţi cu rata inflației

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) este cea care se va ocupa de calculul contribuţiilor de asigurări achitate de români în timpul muncii.

Este important de spus că, potrivit proiectului aflat la Senat, suma de bani ce va trebui restituită românilor va fi actualizată cu rata inflației.

Banii vor fi restituiţi prin agențiile județene ale Fiscului

"Procedura restituirii contribuțiilor obligatorii de asigurări sociale către persoanele obligate la plata acestora prin efectul legii este practicată și în situațiile în care cetățeni ai statului român au lucrat pe teritoriul altor state și care, la momentul solicitării pensiei cuvenite pentru perioada de cotizare la bugetele statelor respective, au constatat neîndeplinirea condițiilor legale pentru plata pensiei și au restituit sumele încasate drept contribuții (vezi Israel, Austria, Franța, Grecia etc.)", spun inițiatorii măsurii.

Pentru a se putea aplica acest proiect de lege el trebuie să fie adoptat de Parlament, promulgat de președintele Klaus Iohannis şi publicat în Monitorul Oficial.

Recalcularea pensiei, un subiect intens discutat în această perioadă, poate fi cerută de români, printr-o solicitare, alături de câteva acte necesare.

Recalcularea pensiei se poate face în cazul celor care au realizat stagiul de cotizare după deschiderea dreptului de pensie pentru limita de vârstă, dar şi pentru persoanele care au mai lucrat și după ce au împlinit vârsta de retragere și au ieșit la pensie.

Aşadar, după realizarea oricărui stagiu de cotizare după deschiderea drepturilor de pensie pentru limită de vârstă, se poate solicita recalcularea drepturilor de pensie.

Recalcularea pensiei pentru fiecare stagiu de cotizare de minimum 12 luni poate fi cerută de orice român.

Vechimea în muncă este unul dintre cei mai importanți factori atunci când vorbim de pensie. Vestea bună este că de acum o puteți verifica și online.

Aşadar, pentru a afla ce vechime aveți, trebuie înainte de toate să aveți un cont online pe site-ul Casei Naționale de Pensii.

Pentru a-l genera, trebuie să completați un formular cu datele personale: nume, prenume, CNP, adresa de e-mail, de domiciliu, actul de identitate.

Comentarii Facebook