Companiile rusești listate la Londra se prăbușesc


Companiile rusești listate la Londra s-au prăbușit după eliminarea unor bănci din Rusia din SWIFT. Astfel, titlurile Sberbank SBER, au înregistrat un minus de 75.11%, Lukoil LKOD, – 59.42%, Rosneft Oil ROSN, – 44.25%, Gazprom Neft GAZ, – 27.98%, PhosAgro PHOR, – 55.83%, potrivit profit.ro.

Țările occidentale au adoptat un nou set de sancțiuni împotriva Moscovei după invazia Ucrainei, în special prin decizia de a exclude numeroase bănci rusești din platforma interbancară Swift. De asemenea, au fost impuse restricții asupra activelor Băncii Centrale a Rusiei.

SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) este un conglomerat bancar fondat sub umbrela unei cooperative belgiene, fondată în 1973 de 239 de bănci din 15 țări. În trecut, Swift a rezistat apelurilor de a impune interdicții anumitor țări, descriindu-se ca fiind o instituție neutră. 

Clubul bancar are sediul la La Hulpe, lângă Bruxelles. În calitate de societate de tip cooperativă conform legislației belgiene, SWIFT este deținută de instituțiile financiare membre. Băncile fondatoare s-au reunit pentru a rezolva o problemă comună: cum să poată transfera bani mai ușor între băncile din țări diferite, plăți de asemenea făcute în monede diferite. Invazia recentă a Ucrainei de către Rusia a intensificat presiunea pentru sancţiuni economice mai dure asupra Moscovei, inclusiv excluderea ţării din sistemul SWIFT. 


Comentarii Facebook