De acum, daca veti rambursa anticipat creditele cu dobanda variabila, nu veti mai plati comision

Comisionul de rambursare a creditelor cu dobanda fixa a fost plafonat la 1%. Masura se aplica si creditelor deja contractate.

?

Guvernul a emis in sedinta de guvern incheiata cu putin timp in urma o ordonanta de urgenta care prevede eliminarea comisionului de rambursare anticipata a creditelor cu dobanda variabila.

?

In ce priveste creditele cu dobanda fixa, in care si banca isi asuma un risc, comisionul poate fi aplicat, dar va fi limitat la 1%.

?

In privinta creditelor contrractate deja, bancile au la dispozitie 90 de zile sa incheie cu clientii acte aditionale privind respectarea prevederilor noii ordonante.

?

Prevederea se refera la toate tipurile de credite, inclusiv cele imobiliare si ipotecare, indiferent de suma.

?

Initiativa legislativa a fost generata de Directiva Uniunii Europene 2008/48/CE care solicita statelor membre ca pana la 11 iunie 2010 sa adopte acte normative de limitare a comisionului de rambursare anticipata. Totusi, directiva UE se referea doar la creditele intre 200 si 75 000 de euro , si le excludea pe cele garantate cu ipoteca.

?

Este meritul Agentiei Nationale pentru Protectia Consumatorului ca in elaborarea ordonantei a extins aplicarea ei la toate tipurile de credite, fara limitari in functie de valoarea creditului.

?

Un alt lucru important aprobat azi in sedinta de Guvern este prevederea conform careia persoana care contracteaza un credit are la dispozitie 14 zile in care poate sa se razgandeasca si sa rezilieze contractul, fara nici un fel de penalitati.

?

Se incearca astfel evitarea cazurilor in care consumatorul neavizat a fost pacalit sa dea o semnatura fara a fi in deplina cunostinta de cauza asupra conditiilor creditului.

?

?

Comentarii Facebook