Clusterul IT din Cluj, ACUZAT că vrea să LIMITEZE salariile informaticienilor. Care este planul și care sunt RISCURILE?

 

Marile firme de IT din Cluj sunt acuzate că s-ar fi reunit în clusterul IT de la Cluj pentru a putea să controleze mai bine pe angajați. 

 

Directorul executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Cluj, Daniel Don, susține că migrația este foarte mare în rândul firmelor de IT, iar patronii au căutat soluții. ”Acum s-a dorit să se facă un cluster pe IT în Cluj. Clusterul pe IT nu face performanță, ci limitează un nivel de salarizate. Omul va fi obligat să lucreze pe același salariu. Stabilesc că în cluster acestea sunt salariile și toată lumea lucrează pe aceiași bani. Nu va mai fi concurență. 

 

Nu are ce să fie bine când încerci să limitezi concurența. Le spui oamenilor ”Limitați-vă aici!”. Noi nu ne dorim să avem oameni prost plătiți, pentru că ei nu înseamnă că sunt și cei mai buni. Performanța trebuie plătită”, a declarat Daniel Don, joi seara, la emisiunea Știri de Cluj LIVE (Vezi AICI înregistrarea, la 1:06:40).

 

Șeful AJOFM a spus că salariile în firmele de IT au tot crescut pe fondul migrației de la o companie la alta. ”S-a ajuns la nevoia de a forma un cluster pentru că salariile au tot crescut. Intenția a venit după mirației. Noi, statistic vorbind, nu avem locuri noi de muncă, în domeniul informatic, în ultimii 3 ani. Sunt aceleași. A crescut migrația. Poate să apară o firmă nouă pe piață și ia angajații de la cei care au oameni”, a mai adăugat Daniel Don. 

 

Pericolul este că se ”va ajunge că oamenii buni vor munci la firme din afară, pe salarii mai mari. O firmă de IT facturează 300 de euro pentru o oră de muncă, iar salariul unui informatician începător pornește de de la 500 de euro. 

 

Încă nu există forma juridică de a funcționa pentru acest cluster. Firmele de IT, văzând că această migrație există, s-au întâlnit pentru a stabili ce formă juridică pot lua ca să oprească acest fenimen. Dar ei nu pot fi stăpâni pe oameni. Ce nu înțeleg mulți este că în acest domeniu se poate lucra din orice colț al lumii”, a concluzionat Don. 

 

Principalele direcții ale Cluj IT Cluster! Atragerea de investitori străini și construirea unui oraș pentru informaticieni

Comentarii Facebook