Chirurgul Toma Mugea s-a apucat de oierit și a îregistrat la OSIM Mielul de Carne Transilvan

 

Chirurgul Toma Mugea s-a apucat de creșterea oilor și a reușit, recet, să înregistreze la OSIM Mielul de Carne Transilvan, despre care spune că este superior calitativ. 

 

Chirurgul Toma Mugea crește oi de circa 10 ani. ”Este o vreme în care trebuie să renunți la forma sânilor și sa te apropii de natură, să folosești altfel mâinile. În vestul Europei au deficit de 40 la suta de carne de miel. Acum cererea e acoperit de carne congelată din emisfera sudică”, a spus renumitul chirurg clujea Toma Mugea. 

 

Mielul de carne transilvan are proprietăți greu de bătut de alte rase. Carnea din România este folosită acum la frupturi fine, după ce crescătorii au reușit să o îmbunătățească.

 

Mielul de carne transilvan e o combinație dintre berbecii de carne și oile de aici. Mielul are o vârstă de sub o lună. E foarte bine dezvoltat. Are conformația foarte bună. E foarte puțin gras, spre deosebire de mieii tradiționali care au catitate mare de grăsime. Din 20 de kg de miel viu, rămâi cu 10 kg carne bună”, a mai spus chirurgul Toma Mugea.

 

Chirurgul estetician a devenit și producător atestat de brânzeturi ecologice în Cluj. El a povestit că a început activitatea la ferma ca un hobby, în urmă cu 10 ani. 

 

El și-a construit o stână în comuna Căpușiu Mare, după ce inițial se stabilise în Munții Gilăului. 

 

Îmi plăcea ritualul mulsului și al pregătirii caşului. M-am asociat cu un prieten, care se ocupa de îngrijirea animalelor. Am ajuns la 50 de oi și prietenul meu ne-a abandonat. Am angajat apoi doi ciobani cu carte de muncă și am mai cumpărat până la 200 de oi”, a mai spus Toma Mugea.

 

Chirurgul a decis să mute stâna în comuna Căpuşu Mare. Acolo a construit și un apartament pentru ciobani, cu toate dotările moderne ale unui apartament din Cluj. 

 

Chirurgul produce și brânzeturi ecologice cu denumiri speciale: ”brânză-n copcie”, ”brânză stată-n zăr”, dar și brânză cu mucegai, care costă între 15 şi 50 de lei pe kilogram.

 

Chirurgul Toma Mugea este prezent acum și la Târgul Agraria, unde face afaceri cu chinezii, interesați de rasa de miel pe care el a înregistrat-o la OSIM.

Comentarii Facebook