Ce spune șeful BNR despre impozitarea pe cifra de afaceri: Dăm verdicte şi nu dezbatem?



Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a explicat, luni, că impozitul pe cifra de afaceri poate fi aplicat la o firmă care nu creează valoare adăugată, nu are lanţuri multe de producţie.

Acesta a dat drept exemplu restaurantul, birtul sau firma mică.

"Un alt caz despre importanţa dezbaterii, o dezbatere serioasă, nu o descurajare prin acuzaţii de la început: 'impozitul pe cifra de afaceri este o catastrofă', o dezbatere serioasă, să spună cum se poate împăca impozitul pe cifra de afaceri cu TVA-ul. Că şi TVA-ul este tot un impozit pe cifra de afaceri, numai că pe valoare adăugată. Păi, de fapt, dăm verdicte şi nu dezbatem? Ieri am fost năvălit la o conferinţă de presă pe probleme monetare despre probleme fiscale. Zic: 'Dar de ce nu discutaţi cu specialiştii din Finanţe?' Aceasta este puterea dialogului şi a acestor dezbateri pe care am venit aici să le aud. Impozitul pe cifra de afaceri merge la o firmă care nu creează valoare adăugată, nu are lanţuri multe de producţie. Nu? E la primul rând, acolo jos. Cumpără ceva şi vinde altceva. Un restaurant, un birt, o firmă mică. Nu începi să iei mai multe produse şi... Ce facem, îi impozitezi pe toţi? Aceasta a fost marea revoluţie a TVA-ului şi diferenţierea între impozitul pe vânzări, cum se numeşte în Statele Unite, şi TVA-ul din România", a explicat Isărescu, la o conferinţă de specialitate, scrie Agerpres.

Totodată, șeful BNR a afirmat luni că ideea impozitului pe cifra de afaceri nu ar fi plecat de la reprezentanţi ai BNR, iar presa ar trebui să caute răspunsul la Guvern.

Acesta a mai afirmat că toată amplitudinea care s-a dat acestei "speculaţii" i se pare ''una politică".

Comentarii Facebook