Ce salariu trebuie să aibă un angajat român ca să-și asigure o pensie de 2.000 de lei. Pensia de la stat nu înseamnă o bătrâneţe fără griji


Populaţia activă este în scădere, așadar analiştii se aşteaptă ca numărul tot mai mic de angajaţi raportat la cel al vârstnicilor să zdruncine sistemul de pensii din România. Astfel, românii care vor ieşi la pensie peste 10-20 de ani ar putea primi o pensie mai mică faţă de sumele cu care au contribuit.

Spre exemplu, un român care acum are un salariu mediu net de circa 4.000 de lei, adică 833 de euro, ar urma să aibă, după 35 de ani de contribuții plătite, o pensie de la stat de doar 1.275 de lei, ceea ce înseamnă 265 de euro, arată o simulare de calcul. Aceasta pentru că punctul de pensie se calculează ponderând un salariu mediu (care e acum 6.789 lei – brut, 3.972 lei – net) la 35 de ani de contribuţie la sistemul de pensii, scrie Antena 3 CNN.

Cum se calculează pensia

În prezent, cuantumul pensiei se determină prin înmulţirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie.

Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare. Numărul de puncte realizat în fiecare lună se însumează, iar prin împărţirea la 12 rezultă punctajul anual al asiguratului în anul respectiv.

Punctajul lunar se calculează prin raportarea câştigului salarial brut sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul Naţional de Statistică", potrivit CNPP.

Aşa se procedează pentru fiecare an de activitate, apoi toate aceste "punctaje anuale" se adună. Suma se împarte la „stagiul complet de cotizare”, adică la vechimea totală a contribuabilului. Rezultă astfel "punctajul mediu anual" al fiecărui pensionar, adică acel număr de puncte (în cele mai multe cazuri, cu câteva zecimale) pe care fiecare a reuşit să-l acumuleze de-a lungul carierei.

Ce salariu trebuie să ai acum, ca să iei o pensie de 2.000 de lei peste 10 ani

Calculul pensiei se face individual, pe fiecare perioadă în care salariul brut a avut aceeași valoare.

Astfel, un angajat care are un salariu brut de 4.000 de lei, adică un salariu net de aproape 2.400 de lei, și va ieși la pensie peste 10 ani, va încasa o pensie medie de cel puțin 1.250 lei, dacă nu a cotizat deloc la pensiile private obligatorii.

Abia la un salariu brut de 7.000 de lei, pensia de stat va ajunge la 2.000 de lei. Luând în calcul un salariu brut de 7.000 de lei, pensionarea în 2033, fără contribuții la pensiile private, pensia de stat ar fi de 2.180 lei, potrivit adevarul.ro.

România s-a angajat prin PNRR să realizeze o amplă reformă a sistemului de pensii, urmând să pună la punct până la finalul acestui an toate modificările necesare eliminării inechităţilor din sistem.

Comentarii Facebook