Ce români vor plăti impozit pe venit zero. Familiile vor primi 100 de lei în plus pentru fiecare copil


Statul român dă cu o mână, dar ia cu alta. Coaliția a decis miercuri, 29 iunie, câți bani să ia din buzunarele românilor. Vor fi așadar taxe și impozite mai mari. Efectul noilor grile de impozitare? Statul ar încasa 500 de milioane de euro doar în 2022. 

În primul rând taxe mai mari pe vicii. Accizele la țigări urmează să crească de la 1 august cu 10%, iar asta înseamnă că fumătorii vor plăti cu 60 de bani în plus pe pachetul de țigări. Mai mulți bani vor scoate din buzunar și cei care vor să cumpere alcool, 6 bani în plus pe litru. 

Vom plăti mai mult și pentru ieșirile în oraș, comenzile de mncare sau vacanțele în țară. TVA-ul din domeniul HoReCa urmează să crească de la 5 la 9%. Iar la băuturile care conțin zahăr, intră aici și berea fără alcool, taxa pe valoare adăugată va ajunge la 10%. Cei care cumpâră sau vând locuințe ar urma să plătească taxe și impozite mai mari de anul viitor. TVA-ul de 5% rămâne doar pentru locuințele de până în 600 de mii de lei și 80 de metri pătrați utili. 

Familiile cu mai mulţi copii vor primi 100 de lei de copil

Vor fi însă şi câteva beneficii, în special pentru tineri şi familiile cu mai mulţi copii, cu salarii de până în 4.500 de lei. Tinerii până în 26 de ani vor beneficia de deduceri fiscale de 15% din impozitul pe venit. Iar familiile cu mai mulţi copii vor primi 100 de lei de copil, iar de la 4 copii în sus impozitul pe venit va fi zero. 

Modificări vor fi şi în ceea ce privește contractele part-time. Contribuțiile pentru astfel de contracte vor fi plătite la nivelul salariului minim, dacă angajatul are un singur contract. Odată ce toate aceste măsuri vor fi adoptate, statul ar urma să încaseze doar anul acesta un plus de 500 de milioane de euro.


Comentarii Facebook