Ce profit a înregistrat Banca Transilvania în 2019 și cât va plăti taxa pe active


Banca Transilvania a înregistrat o creștere solidă a creditării în primele trei luni ale acestui an cu peste 2 miliarde de lei acordați companiilor din România.

De asemenea, au fost înregistrate peste 3 milioane de tranzacții/zi - maxim istoric atins de BT în februarie. Banca Transilvania are 63,7% capital românesc.

După finalizarea cu succes a integrării Bancpost acum aproape patru luni, la finalul lui 2018, Banca Transilvania a început acest an cu rezultate financiare pozitive, continuând să susțină creşterea economică şi mediul de afaceri românesc. În februarie 2019, BT a împlinit 25 de ani de la înființare, de când un grup de antreprenori clujeni au pus bazele uneia dintre cele mai de succes poveşti de dezvoltare a capitalului românesc.

La Adunarea Generală a Acționarilor BT, care a avut loc în 24 aprilie a.c., acționarii au aprobat propunerea Consiliului de Administrație al Băncii Transilvania privind distribuirea profitului pe anul 2018 prin acordarea unui dividend brut de 0,17 lei/acțiune. Aceasta are la bază rezultatele pozitive ale Băncii Transilvania, precum şi surplusul de capital BT. De asemenea, acționarii au aprobat majorarea capitalului social cu suma de aproximativ 400,8 milioane lei prin emisiunea a tot atâtea acțiuni gratuite. Banca Transilvania are 63,7% capital românesc şi peste 30.000 de acționari români persoane fizice.

La 31 martie 2019, activele Băncii Transilvania au ajuns la 75,9 miliarde lei, iar creditele au crescut până la 37,04 miliarde lei. Depozitele clienţilor au ajuns la 62,7 miliarde lei, din care 43,45 miliarde lei sunt depozite ale clienţilor persoane fizice, iar 19,24 miliarde lei, depozite ale persoanelor juridice.

Profitul net al Băncii Transilvania este de 436,07 milioane lei, ca rezultat al eficientizării şi consolidării businessului. În ceea ce priveşte eficienţa operaţională, aceasta se păstrează la nivel confortabil în Banca Transilvania, aceasta fiind de 47%, calculat cu un impact anualizat al contribuției la Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare şi la Fondul de Rezoluţie. Începând cu anul financiar 2019 a intrat în vigoare OUG 19/2019 care reglementează modul de calcul al taxei pe active pentru instituțiile bancare. În conformitate cu cerințele Standardelor Internaționale de Raportare Financiară IFRIC 21 “Taxe”, banca poate recunoaşte cheltuiala cu taxa pe active aferente anului 2019 numai pe 31 decembrie 2019 deoarece aceasta depinde de valoarea activelor financiare nete de la 31 decembrie 2019. Plățile efectuate pe parcursul anului 2019 pentru taxa pe active vor fi considerate plăți în avans până la 31 decembrie 2019, când se va recunoaşte taxa pe active finală pentru anul financiar 2019. Cu toate acestea, Banca Transilvania a estimat o taxă pe active de 136 milioane lei aferentă anului financiar 2019. Potrivit acestei estimări, luând în considerare un calcul proporțional, dacă banca ar înregistra efectul acestei taxe pentru perioada de 3 luni încheiată la 31 martie 2019, profitul net la 31 martie 2019 ar ajunge la 407,51 milioane lei. 

Ne-am concentrat pe finalizarea cât mai rapidă şi eficientă a integrării Bancpost în Banca Transilvania tocmai pentru a ne focusa pe business şi pe susținerea economiei şi a antreprenorilor români. Planul nostru a funcționat foarte bine şi am avut un prim trimestru de creştere solidă a creditării şi a numărului de tranzacții pe care le-am efectuat pentru clienții noștri. 42.000 de împrumuturi pentru companii şi persoane fizice au fost acordate de BT în primul trimestru al acestui an. În ceea ce priveşte tranzacțiile, în februarie am atins un maxim istoric de peste 3 milioane/zi”, a declarat Ömer Tetik, Director General, Banca Transilvania.

Comentarii Facebook