Ce prețuri sunt la Târgurile din Mărțișor de la Cluj! Te simți ca la Viena... pe Someș - FOTO


Clujul se pregătește de primăvară, iar startul este dat de târgurile dedicate Mărțișorului și Zilei Internaționale a Femeii.

Au fost deja amplasate căsuțele comercianților din Piața Unirii, unde se vând produse confecționate de meșterii locali, dar și bunătăți pentru cei pofticioși. 

O sută de grame de prăjitură costă 9 lei, un langos de la 15 la 20 de lei. Un pahar cu vin este 10 lei, iar un ceai 5 lei. 

WhatsApp Image 2023-02-25 at 14.09.08.jpeg

Cât este chiria la cele două târguri

Chiria unei căsuțe pe Bulevardul Eroilor este de 2.600 de lei, în intrvalul 22.02 - 12.03, iar la târgul din Piața Unirii este de 5000 de lei. Organizatorul a închiriat de la Primăria Cluj-Napoca și apoi percepe taxe mai departe de la participanți.

Aceeași ”rețetă” a fost și la Târgul de Crăciun.

Cât costă să produci un langoș

Langoșul este nelipsit de la aceste evenimente, fiind un produs foarte ieftin, dar care oferă un profit foarte mare. Langoșul simplu este numai făină și apă, prăjită în ulei. 

Langos-ul este o specialitate culinară ungurească, care constă într-un fel de plăcintă plată și rotundă, făcută din aluat, în care se adaugă apoi diverse ingrediente, precum brânză, smântână, usturoi, ketchup sau cârnați.

De obicei, langos-ul se prepară prin prăjirea aluatului în ulei fierbinte, până când se formează o crustă aurie și crocantă, iar apoi se adaugă ingredientele preferate deasupra. Este servit cald, drept gustare sau mâncare de stradă, fiind popular în special în Ungaria, dar și în țările învecinate, precum Slovacia sau România.

Costul de producție al unui langos depinde de mulți factori, cum ar fi prețul ingredientelor folosite pentru aluat și pentru umplutură, costul energiei electrice și al gazului necesar pentru a găti langos-ul, costul ambalajelor și alte cheltuieli legate de producție și comercializare.

De asemenea, costul poate varia și în funcție de volumul de producție și de gradul de automatizare al procesului de producție. În general, producția la scară mare poate duce la reduceri semnificative de costuri prin negocierea prețurilor la achiziționarea materiilor prime și prin reducerea costurilor de producție prin eficientizarea procesului.

În concluzie, este dificil să se estimeze un cost de producție standard pentru un langos, deoarece acesta depinde de multe variabile și de specificul fiecărui producător.

Chiar dacă este dificil, se pot verifica prețurile din alte orașe și concluzia este că prețurile de la Cluj sunt exagerate. La Reșița. recent, un turist remarca langoșul simplu cu un 1,5 lei, iar cel cu brânză sau șuncă 2,5 lei. 

Concluzia este că și la 1,5 lei profitul este mare, astfel că putem trage concluzia că la 15 - 20 de lei profitul este uriaș.

Comentarii Facebook