Câţi români se împrumută de la rude sau prieteni de Crăciun. Bugetul pentru cadouri nu va depăşi în acest an 500 lei pentru majoritatea românilor


Bugetul pentru cadourile de Sărbători nu va depăşi în acest an 500 lei pentru majoritatea românilor (57%), în timp ce 28% ar vrea să aloce 500-1000 lei, arată un sondaj realizat de CEC Bank în parteneriat cu comparatorul bancar FinZoom, citat de ZF.

Procentul celor care vor să cheltuiască mai mult de 2.000 de lei este relativ mic, de doar 4,4%.

La întrebarea care a fost cel mai mare impact asupra cheltuielilor de Crăciun, jumătate dintre respondenţi au menţionat creşterea preţurilor la alimente iar circa 43% au indicat creşterea preţurilor la utilităţi (gaze, întreţinere, electricitate).

În privinţa sursei banilor pentru această perioadă, 41% susţin că strâng bani din timp iar 40% cheltuie din salariul din luna curentă.

Un număr mai mic de respondenţi cheltuie de pe cardul de credit/overdraft (7%), din prime/bonusuri (7%) şi circa 5% se împrumută de la rude sau prieteni.

Cele mai multe dintre plăţi, peste 56%, vor fi făcute cash, 26% dintre respondenţi folosind un card de debit şi 11% cu cardul de credit. Procentaje mult mai reduse susţin că vor plăti cu ceasul sau cu telefonul.

Mall-urile rămân destinaţia preferată pentru cumpărăturile de sărbători (45% dintre respondenţi), iar producătorii locali urcă pe locul doi (circa 22% dintre respondenţi), devansând cumpărăturile online (17,43%).

Comentarii Facebook