Câţi bani încasează la pensie un român după 35 de ani de muncă. Este sub jumătate din suma cotizată


Românii nu mai trăiesc să încaseze toţi banii opriţi de stat pentru pensii, iar după pensionare primesc o sumă mică din contribuţia pe care au achitat-o. De asemenea, un român care a cotizat la sistemul public de pensii timp de 35 de ani primește după retragerea din activitate mai puțin de jumătate din sumă.

Angajații contribuie cu 20% din salariu la sistemul de pensii de stat iar perioada maximă de cotizare este de 35 de ani, în timp ce pensia obișnuită se ridică la sub 50% din venitul lunar. 

Economistul Adrian Codîrlașu atrage atenția că, în medie, românii primesc pensie doar 12 ani după ce ies din activitate. Acest lucru înseamnă că nu apucă să primească înapoi de la stat, sub formă de pensie, tot ce au cotizat. Fiecare român cotizează la pensie 21,25% din salariu. 

Dacă luăm exemplul unui salariu minim pe economie de 3.000 lei brut, putem să spunem că se duc la sistemul public de pensii 595 de lei lună de lună, iar după 35 de ani de muncă, dacă salariul rămâne același, un român ar primi o pensie de aproximativ 1.260 lei. 

După 35 de ani de muncă, un român dă statului 50.000 de euro

Românii cotizează timp de 35 de ani, atât cât este stagiul de cotizare, reușesc să vireze la bugetul de stat aproximativ 50.000 euro. 

Însă, după ce iese din activitate, un român reușește să încaseze sub formă de pensie de la stat doar aproximativ 30.000 euro. Asta înseamnă că 20.000 euro sunt bani care rămân la stat, la sistemul public de pensii și sunt redistribuiți. 

Economiștii spun că se întâmplă acest lucru pentru că sistemul de pensii este ineficient. Pe de o parte sunt români care sunt angajați și cotizați o lună de lună la stat și, pe de altă parte, avem o serie de optimizări fiscale și scutiri de taxe, scrie Antena 3 CNN

Comentarii Facebook