Câteva companii din vestul ţării au anunţat că pleacă din România


Mai multe companii multinaţionale care au fabrici în vestul ţării anunţă că se retrag din România. Motivele invocate sunt fluctuaţia forţei de muncă, modificările legislative, dar şi pe costurile cu utilităţile şi salariile care, potrivit lor, au crescut alarmant.

Compania elveţiană Rieker, care are o fabrică de pantofi în Lugoj, va concedia aproape 700 de oameni. Reprezentanţii companiei au motivat plecarea din Lugoj prin lipsa forţei de muncă, dar şi prin costurile ridicate cu transportul angajaţilor din localităţile limitrofe. De altfel, în ultimele trei luni au înregistrat o creştere cu 35% a cheltuielilor cu utilităţile.

Piaţa muncii este extrem de dinamică şi de competitivă în judeţul Timiş (...) ceea ce face să crească din ce în ce mai mult costurile cu forţa de muncă, pe fondul unei lupte acerbe pentru atragerea angajaţilor (...) Rezultă o fluctuație foarte mare(...) circa 40% din angajați fiind noi, ceea ce duce la o scădere a calității produselor. Productivitatea muncii, de asemenea, este în scădere”, spun reprezentanții companiei.

În urmă cu o lună, compania Nestle a anunţat că pleacă din Timişoara unde are o fabrică. În urma rămân 400 de şomeri.

Şi în Curtici, judeţul Arad, o companie cu 1.000 de angajaţi, care confecţionează haine pentru branduri de renume, a decis să îşi închidă activitatea.

Dacian Palladi, consultant economic, a comentat aceste plecări: ”Undeva, ceva scârţâie. Un motiv ar fi, spre exemplu, nivelul forţei de muncă, salarizarea forţei de muncă, modificările fiscale care au făcut ca aceasta să fie din ce în ce mai costisitoare şi, probabil, nepotrivită, deja. Întrebarea este: suntem noi plasaţi inteligent în competitivitatea regională, naţională şi internaţională?”, conform stirileprotv.ro.

Comentarii Facebook