Duminica 28 Aprilie

Cât munceşte un român pentru meniul zilei. Judecătorii, primarii de comună și IT-iștii, printre românii care lucrează cel mai puțin


Românii muncesc mult pentru meniul zilei. Date recente arată că pentru o masă de 35 de lei, un IT-ist munceşte 35 de minute, iar un lucrător comercial, de exemplu, lucrează în medie, peste două ore. Peste 30 de profesii au fost analizate în funcţie de salariile medii lunare din România şi aşa aflăm cât munceşte fiecare meserie pentru o masă în oraş. 

Judecătorii, primarii de comună sau lucrătorii din domeniul IT se numără printre românii care lucrează cel mai puțin pentru meniul zilei, arată analiza realizată de platforma de rezervări de restaurante Bookingham, citată de Economedia. La polul opus se află pensionarii.

Pentru a face acest clasament, Bookingham a ales 32 de profesii, meserii și statuturi, și a extras media venitului net lunar pentru fiecare în parte. Pentru prețul meniului zilei, autorii analizei au făcut o medie pe cele mai mari 20 de orașe din România, după numărul de locuitori, și au ajuns la suma de 35 lei. 

Cel mai bine stau în această analiză judecătorii și primarii de comună care au nevoie de circa jumătate de oră pentru a obține cei 35 de lei. Ei sunt urmați la scurtă distanță de angajații din IT și programatorii care pot cumpăra un meniu al zilei la fiecare 36 de minute de muncă.

Ei sunt urmați de avocați care au nevoie de 48 de minute, în timp ce medicii specialiști realizează suma necesară în aproximativ o oră. Un rezident, în schimb, are nevoie de un timp dublu. Un profesor universitar realizează acest venit într-o oră și 12 minute, în timp ce un profesor din preuniversitar, de o oră și 24 de minute. Din rândul cadrelor didactice, cel mai rău stau educatorii, care muncesc o oră și 48 de minute pentru a cumpăra un meniu al zilei, timp similar cu taximetriștii și angajații din customer service.

Cel mai rău, dintre meserii analizate, se află responsabilii de curățenie (2 ore și 24 de minute), poștașii și croitorii (fiecare cu 2 ore și 12 minute).

Pensionar obișnuit vs Pensionar special

O diferență mare poate fi observată între cei care încasează pensii speciale și cei cu pensii normale. Dacă un pensionar special primește 35 de lei la fiecare 24 de minute, un simplu pensionar poate achiziționa un meniu al zilei abia la fiecare 3 ore și 12 minute.

nii.jpg

Comentarii Facebook