Cât costă să încarci o mașină electrică din România


Mașinile electrice au devenit o modă, dar este una tot mai scumpă, pentru că energia electrică s-a scumpit mult.

Un singur kilowatt-oră variază între 1,5 lei și 2,5 lei, iar, la 1.000 de kilometri parcurși într-o lună, consumul unui autoturism electric ajunge la 200 kWh, ceea ce presupune o cheltuială lunară de aproximativ 400 de lei. Prin comparație, un motor pe combustibili fosili (benzină sau motorină) la 1000 de kilometri ar costa tot 400 - 450 de lei, la un consum de 6 litri la suta de kilometri.

Cu toate acestea, înainte mașinile electrice puteau fi încărcate gratuit la supermarket. ”Cei care optează să își încarce mașina acasă riscă, așadar, să sară, foarte ușor, de plafonul compensat și astfel să plătească, la sfârșit de lună, mult mai mulți bani.

Între timp, prețul combustibilului a scăzut ușor. La stațiile de alimentare din București, de exemplu, benzina a ajuns până la 6,59 lei pe litru, iar motorina la 8,03 lei pe litru.

Mașina electrică nu este pentru oricine. Dacă nu pot să o încarc peste noapte de acasă sau la birou, poate e mai bine să mă gândesc la altă soluție”, spunea, la un moment dat, Alexandru Șeremet, reprezentantul unei firme auto.

Comentarii Facebook