Cât costă 6 ani în plus la pensie. Românii pot plăti și să aibă și pensii mai mari


Românii care nu au suficientă vechime pentru a ieși la pensie pot să încheie cu casele de pensii până la 6 ani consecutivi.

Cei 6 ani vor costa aproape 46.000 de lei. Pentru că nu este un plafon maxim, sunt ameni care achită mai mult.

Nu avem o bază limitată în ceea ce privește suma pentru care să se calculeze și să se plătească contribuțiile. Dacă discutăm de această posibilitate de încheiere a unui contract de asigurare care poate fi suplimentar față de veniturile salariale care sunt obligatorii în ceea ce privește includerea acestora în baza de calcul a contribuțiilor, atunci discutăm într-adevăr în funcție de potențialul pe care îl are fiecare persoană. 

Din păcate însă se recurge la această situație mai ales în cazurile persoanelor care nu au stagiul minim de cotizare și doresc să își completeze acel număr de 15 ani cât este reglementat în prezent de lege pentru a obține o pensie. 

Puține sunt cazurile în care persoanele își încheie un contract de asigurare suplimentar pentru a-și mări baza de calcul și în mod direct pentru a-și suplimenta punctajul obținut. 

Ați văzut că sumele care sunt calculate pentru un număr de șase ani, sunt calculate pentru salariul minim pe economie. Pentru că dacă discutăm de un minim obligatoriu este acest salariu minim pe economie pentru care să se calculeze contribuțiile.  Ați văzut că suma este una consistentă. De aceea nu foarte multe persoane își pot permite să achite aceste sume mai ales în situația celor care, așa cum spuneam, sunt în așteptarea pensiei și vor să atingă acest obiectiv.  

Mai sunt și situații în care unele persoane fie și-au pierdut locul de munca, fie din anumite motive au încetat calitatea de asigurat și atunci vin să își realizeze stagiul complet de cotizare utilizând această formulă de asigurare individuală.  

Legislația privind contractul individual de asigurare a fost modificată de-a lungul timpului în sensul că fie perioada pentru care se putea plăti această contribuție era cea din ultimii cinci ani, iată că acum discutăm de șase ani dar în această situație trebuie precizat că nu se poate încheia contract individual de asigurare în vederea obținerii pensiei anticipate sau a pensiei de invaliditate”, a explicat secretarul de stat, Doina Pârcălabu, la Antena 3

Comentarii Facebook