Cât a ajuns să coste un metru cub de gaz în 2023, în România. Nici restul țărilor din Europa nu o duc mai bine


Anul nou a venit, pentru români, cu o plafonare a preţurilor la energie electrică şi la gaze naturale, unul dintre efecte fiind faptul că românii primesc mai greu facturile decât în mod obişnuit, până când companiile îşi actualizează softurile de calcul şi emitere a facturilor. S-a ajuns la o asemenea situaţie după ce, în 2022, autorităţile au încercat o oarecare liberalizare a pieţei, lucru care a venit la pachet cu majorări semnificative de preţuri.

Crescuseră în mod semnificativ atât preţul la energie electrică şi la gaze naturale, pentru clienţii finali, cât şi la produsele care presupuneau un consum crescut de energie electrică şi gaze naturale. S-a ajuns ca autorităţile să impună o plafonare a preţurilor, astfel că s-a stabilit ca, cel puţin până în martie 2025, preţul la gaze naturale să fie maxim 0,31 lei/kWh (TVA inclus).

Conform specialiştilor, în cazul gazelor naturale, un metru cub de gaze naturale echivalează cu circa 10,55 kwh. Asta înseamnă că românii plătesc în jur de 3,3 lei pentru un metru cub de gaze consumate.

Cât costă un metru cub de gaz în alte ţări din Uniunea Europeană

La nivelul Uniunii Europene, foarte multe ţări au avut probleme în ceea ce priveşte alimentarea cu gaze naturale, în special după izbucnirea conflictului armat dintre Rusia şi Ucraina. Au apărut probleme în ceea ce priveşte livrarea gazelor către Uniunea Europeană, şi cum nu existau prea multe alternative viabile, preţurile au explodat.

S-a ajuns, ca şi în cazul României, ca autorităţile din mai multe ţări să impună aşa-numitele „protejări de tarife” şi, mai ales, să se ceară la nivelul întregii Uniuni Europene o plafonare a preţului la gaze naturale la 180 euro / megawatt oră.

Orientativ, românii au cam cel mai mic preţ la gaze din Uniunea Europeană, asemănător cu cel din Ungaria. Bulgarii plătesc cu aproape 50% mai mult, iar portughezii şi italienii plătesc aproape dublu faţă de cât plătesc românii. De departe cele mai mari preţuri la gaze naturale se înregistrează, însă, în Suedia, Olanda şi Danemarca, notează Observator


Comentarii Facebook