Care sunt cele mai rare și bine plătite meserii din România. Unele nu necesită nici măcar facultate



Potrivit raportului unei companii specializate în externalizarea serviciilor de resurse umane, una dintre cele mai bine plătite meserii, care nu necesită absolvirea unei facultăți, este cea de controlor de trafic, unde salariul începe de la 20.000 de lei și ajunge până la 30.000 de lei.

În topul meseriilor care nu necesită o diplomă de licenţă se mai numără cele de sudor argon, macaragiu, alpinist utilitar, grefier sau somelier.

Chiar dacă nu este necesar să ai studii superioare, acestea sunt totuşi meserii speciale, care presupun anumite cursuri şi calificări. Pentru a ajunge controlor de trafic aerian, în afara examenului de admitere, unul foarte strict, urmează o perioadă de formare profesională, specifică acestui domeniu. De asemenea, calificările de macaragiu şi sudor sunt dobândite în urma absolvirii unor şcoli profesionale, iar pentru cele de grefieri şi somelieri, sunt organizate cursuri de formare profesională specifice”, a spus Raluca Peneş, coordonator de resurse umane al companiei, potrivit Mediafax.

Macaragii, sudorii specializaţi în argon şi alpiniştii utilitari câştigă, în medie, între 3.000 şi 3.500 lei net/lună. De asemenea, somelierii, în funcţie de competenţe şi nivelul de experienţă, pot câştiga în medie 4.500 lei net/lună, iar salariul unui grefier poate urca până la 4.000 lei net/lună.

Peneș susține că meseriile de macaragiu şi sudor sunt tot mai rar întâlnite, deoarece există un deficit acut de personal calificat în aceste domenii, foarte mulţi dintre cei ce deţin astfel de aptitudini îndreptându-se către joburi în alte ţări.

În topul meseriilor rare, pentru care este necesară absolvirea unei facultăţi, se află cele de inginer topograf, inginer tehnician aparatură medicală, monitor studii clinice, inginer geodez şi actuar.

Salariul inginerilor specializaţi în topografie, geodezie şi aparatură medicală poate să înceapă de la 2.500 lei net/lună, actuarii pot câştiga un minimum de 3.000 lei net/lună. De asemenea, un job rar şi bine plătit este cel de monitor studii clinice, unde salariul mediu ajunge în jurul a 6.000 lei net/lună.

Comentarii Facebook